Artık AK Parti'nin "CHP engel oluyor" bahanesine sarılamayacağını belirterek, yeni anayasa konusunda her zaman müzakereye açık olduklarını kaydetti.

Yeni anayasayla ilgili uzlaşma çabalarını Zaman'a değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, bu konuda seçim sürecinde verdikleri sözü gerçekleştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. AK Parti'nin çalışmalarının da takipçisi olacaklarını belirten Tekin, "Türkiye'nin hak ettiği özgürlükçü ve demokratik anayasa için AKP'yi zorlayan biz olacağız." dedi. Daha önceki dönemlerde AK Parti'nin "CHP engel oluyor" gerekçesiyle 'topu taca attığını' da savunurken, yeni anayasa konusunda her zaman müzakereye açık olduklarını kaydetti.

Yeni yasama döneminin en önemli başlığı olan yeni anayasa projesi, AK Parti'nin yanı sıra CHP'nin de öncelikli gündem maddesi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim akşamı bu konuda verdiği "Muhalefetin kapısını çalacağız" mesajına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan "Kapımız açık" karşılığı gelmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de yeni anayasa konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Tekin, Zaman'a yaptığı açıklamada, "Anayasa, Türkiye'nin en önemli gündem maddesidir." dedi ve yeni anayasanın geciktirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. TBMM'nin yeni dönemde anayasayı değiştirmemek için bahanesi kalmadığına işaret ederek, iktidar partisinin de artık "Biz yapmak istiyoruz ama CHP engel oluyor" şeklinde bir bahaneye sarılamayacağını ifade etti. Tekin, "Bu konunun takipçisiyiz. Özgürlükçü ve demokratik bir anayasa konusunda her zaman müzakereye açığız." mesajını verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı sonrasında 'yeni anayasa' konusuna sıcak bakmaya başlayan CHP, son bir yıllık süreçte demokratikleşme ve özgürlükler konusunda iddialı çıkışlar yapıyor. Ancak partinin yeni anayasa söylemi, mevcut programla çelişiyor. CHP'nin 2008 yılında değiştirilen programından 'yeni anayasa' talebi çıkarılmıştı. Yeni programda anayasanın yeniden hazırlanması yerine bazı maddelerinin değiştirilmesinin yeterli olacağı belirtiliyor. Programda, "Anayasa'nın, evrensel hukuk devleti normları ile uyuşmayan maddeleri değiştirilecek. Dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması amacıyla Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesinin Parlamento'da sağlanacak uzlaşmayla gerçekleştirilmesi hedef alınacaktır. Ancak, Anayasa'mızın değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek maddelerinin doğrudan veya dolaylı yollardan değiştirilmesi veya etkisiz kılınmasına yönelik çabalara kesinlikle karşı olacaktır." deniyor.

'5 AYDA, 30 YILLIK TAHRİBAT GİDERİLEMEZ'

Gürsel Tekin, genel seçimlerden aldıkları sonuçları değerlendirirken yüzde 26'lık oy oranının 5 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu da savundu. "Örgütümüz ilk defa bu kadar olağanüstü bir çaba sarf etti." diyen Tekin, 81 ilden rapor istediklerini, bu raporlar doğrultusunda eksiklerini tespit edeceklerini ve çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. Gürsel Tekin, dün NTV'ye yaptığı açıklamada da seçimlere çok iyi bir şekilde hazırlandıklarını, ancak kendilerini kısa sürede yeterince anlatamadıklarını ifade etti. Parti içinden gelen eleştirilere, "5 aylık bir yönetime 'siz niçin 30 yıllık tahribatı gideremediniz' demek insafsızlık olur." diye karşılık veren Tekin, yüzde 26'lık bir oy oranının 'başarısızlık' olmadığını, 67 ilde oylarını artırdıklarını söyledi. Tekin, "Keşke bu eleştiriler basın yoluyla değil, parti organlarında konuşulsa." siteminde bulundu.(Zaman)