TBMM - Melda Çetiner Karagöz

AK Parti'li 316 milletvekilinin imzasını taşıyan ve cumhurbaşkanlığı sistemini içeren anayasa değişikliği teklifinin Mecliste görüşülme takvimi şekilleniyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Meclis, 2017 yılı bütçesi üzerindeki mesaisini 16 Aralık Cuma günü tamamlayarak, gündemine anayasa değişikliği teklifini alacak.

Teklifin, gelecek haftadan itibaren TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülmeye başlanması planlanıyor.

TBMM Başkanlığının teklifi esas komisyon olarak sevk ettiği Anayasa Komisyonu, henüz gündem yapmadı. Komisyon, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından teklifi gündem yapacak. 21 maddelik teklifin komisyon aşamasının, yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Anayasa değişikliği teklifinin, yeni yılın ilk günlerinden itibaren Genel Kurulda görüşülebileceği ifade ediliyor. Genel Kurulun, 3 Ocak Salı gününden başlayarak ay sonuna kadar teklif üzerinde mesai yapması öngörülüyor.

Teklif, Genel Kurulda iki turda ele alınacak.

AK Parti'li yetkililer, anayasa değişikliği teklifinin görüşme ve birinci tur oylamasını aralıksız görüşmeyi, iki gün ara verdikten sonra da ikinci tur oylamayı yapmayı hedefliyor.

Teklifin Genel Kurulda kabul edilmesinin ardından Kanunlar ve Kararlar Başkanlığınca son okuması yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilecek, Erdoğan'ın 15 gün inceleme süresini kullanması da göz önünde bulundurulduğunda, şubat ayının sonundan itibaren 60 günlük referandum süreci işlemeye başlayacak.

Kaynak: AA