İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinden olan Anadolu, bilimsel ve estetik açıdan uluslararası öneme sahip çok sayıda tabii ve kültürel varlığı bünyesinde barındırıyor.

Dünyada nadir bulunan bitki türlerinin yer aldığı 37 flora bölgesinden 3'ü (Avrupa-Sibirya flora bölgesi, Akdeniz flora bölgesi ve İran-Turan flora bölgesi) Türkiye'de bulunuyor.

Türkiye, dünya kara alanının çok küçük bir parçasını oluşturmasına rağmen, dünyadaki bitki türlerinin yüzde 2,4'ünü, balık ve memeli hayvanların ise yüzde 2,9'unu barındırıyor.

AA muhabirinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de tescil edilmiş 40 milli park, 31 tabiatı koruma alanı, 112 tabiat anıtı ve 206 tabiat parkı bulunuyor.

Türkiye'de 1958-2015 tarihleri arasında ilan edilmiş 40 milli park, toplam 8 milyon 286 bin 143 dekarlık alan oluşturuyor.

Alan olarak en büyük milli park ise 880 bin 148 dekarla Ağrı ve Iğdır sınırında bulunan Ağrı Dağı Milli Parkı. Bunu büyüklük olarak 868 bin 551 dekarla Konya'daki Beyşehir Gölü Milli Parkı, 551 bin 59 dekarla Isparta'da bulunan Kızıldağ Milli Parkı ve 550 bin 644 dekarla Kayseri, Niğde, Adana sınırlarındaki Aladağlar Milli Parkı takip ediyor.

Antalya en zengin il

Milli parklar yönünden Antalya en zengin il durumda. "Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, Beydağları Sahil Milli Parkı, Köprülü Kanyon Milli Parkı ve Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı"nın yanı sıra Muğla'daki Saklıkent Milli Parkı'nın bir kısmı da Antalya sınırları içinde bulunuyor.

31 tabiatı koruma alanı

Milli parkların dışında 21 ilde toplam 31 tabiatı koruma alanı bulunuyor.

En büyük tabiatı koruma alanı ise Adana'daki 169 bin 799 dekarlık Yumurtalık Lagünü. Seyhan-Ceyhan deltası üzerindeki göl lagünündeki bitki ve hayvan türleri ile Halep çamı olarak bilinen nadir yayılışı olan bitki türü için doğal ortam oluşturuyor.

Alanda ayrıca caretta caretta ve chelonia mydas olmak üzere iki tür deniz kaplumbağası da varlığını sürdürüyor.

Kaynak: AA