Hatay’da “örgüt” operasyonunda gözaltına alınıp serbest bırakılan memurlardan üçünün mahkemeye yapılan ilginç bir başvuru üzerine tutuklandığı ortaya çıktı. Savcılığı arayan üst düzey bir güvenlik bürokratı şüphelilerden birinin komşusu olduğunu ve “can güvenliğinden endişe ettiğini” bildirdi. Savcılık ve mahkeme de bürokratın isteğini yerine getirdi. ALİCAN ULUDAĞ

Terör operasyonunda serbest bırakılan üç kişi savcının ilginç itiraz gerekçesiyle tutuklandı

Alo, komşumu tutuklayın

* Hatay’da gözaltına alınıp serbest bırakılan 5 kişi hakkında mahkemenin verdiği karara itiraz eden savcılık gerekçede, “Üst düzey bir güvenlik bürokratının savcılığı arayıp endişelerini bildirdiğini’’ belirtti. Bu bürokratın ‘endişesi’ üç kişinin yeniden tutuklanmasına neden oldu.

ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - Yasadışı DHKP/C terör örgütüne yönelik Hatay’da yapılan operasyonda gözaltına alınıp serbest bırakılan memurlardan üçünün mahkemeye yapılan ilginç bir başvuru üzerine tutuklandığı ortaya çıktı.
Geçen şubat ayında Ankara, İstanbul, İzmir’in arasında bulunduğu çok sayıda ilde DHKP-C terör örgütünün memur alan yapılanması olduğu ileri sürülen Devrimci Memur Hareketi’ne yönelik operasyonlar yapılmıştı. Bu kapsamda Adana TMK Savcılığı’nın talimatıyla da Hatay’da bazı memurlar gözaltına alınmıştı. Bu süreçte tutuklamaya sevk edilen 5 kişi, mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
Ancak Adana Savcılığı’nın bu karara yaptığı itiraz tartışma yarattı. İki sayfalık itiraz dilekçesi hazırlayıp mahkemeye veren savcılık, kuvvetli suç şüphesi olduğunu, adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağını savundu.
Savcılık, itiraz dilekçesinin bir bölümünde ilginç bir gerekçe daha öne sürdü. Bir bürokratın savcılığı arayarak şüphelilerin serbest bırakılmasına tepki gösterdiği belirtilen dilekçede şöyle denildi:
“Şüphelilerin salıverilmesinden sonra Hatay’da güvenlik birimlerinde üst düzey bir bürokratik görevlinin cumhuriyet savcılığımızı aradığında şüphelilerden birisiyle komşu olduğunu, kendisinin ve aile bireylerinin can güvenliğinden endişe ettiğini açıkça bildirdiği, güvenlik yetkilisinin dahi endişe duyduğu bir ortamda şüphelilerin salıverilme gerekçelerinin anlaşılamadığı...” Savcılık, dilekçesinde mahkemeden itirazı daha titiz incelemesini de istedi. Bunun üzerine itirazı yeniden değerlendiren Ankara 3. No’lu TMK Hâkimliği, 3 memurun tutuklanmasına karar verirken diğer ikisine ilişkin talebi reddetti.
Memurların avukatı
Engin Gökoğlu, karara tepki göstererek “Muhalifleri, devrimci sendikacıları tutuklatmak için her yol mubah sayıldı” dedi.
Soruşturmayı yürüten Adana Savcılığı, 9 şüpheli hakkında iddianameyi tamamlayarak mahkemeye sundu. Örgüt üyesi olmakla suçlanan 3’ü tutuklu 9 memur, bugün ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

cumhuriyet