FIRAT KOZOK


ANKARA -
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Almanyada Steiger Ödülüne layık görülmesi, bu ülkede tartışmalara neden oldu. Almanyalı liberaller, Türkiyedeki basın özgürlüğünün durumunu, Kürt sorunu ve Kıbrıs meselesini örnek göstererek ödülün Erdoğana verilmesini eleştiriyor.

Alman medyasına yansıyan haberlerde, Liberal Hür Demokrat Partinin (FDP) bölge teşkilatının başkan yardımcısı Felix Haltt, ödülün Erdoğana verilmesine anlam veremediklerini söyledi. Liberallere göre Avrupa kategorisindeki bu ödül, insanlığa ve hoşgörüye katkıda bulunan liderler için öngörülmüş bir ödül. FDPli siyasetçi, Erdoğanın bu konularda ödüle layık olduğu konusunda ciddi şüpheler taşıdığını söylüyor. Haltt, yaptığı basın açıklamasında, Türkiyede basın özgürlüğünün durumu, Kürt sorunu ve Kıbrıs meselesini örnek göstererek, ödülün Erdoğana verilmesini eleştirdi.

Ödülü organize eden Sascha Hellen ajansı ise FDPnin Erdoğanın antidemokratik uygulamaları olduğu eleştirilerini geri çevirdi. Ödülün sadece Erdoğanın kişiliğine yönelik olmadığını belirten ajans yetkilileri, Erdoğana bu ödülün Türk-Alman dostuğunun 50. yılı onurunaverileceğini belirtti.

Erdoğan, ödülünü 17 Martta Bochumda düzenlenecek törenle alacak. Bu yıl İsveç Kraliçesi ve Almanyanın eski Cumhurbaşkanı Horst Köhler de Steiger Ödülüne layık görülenler arasında yer alıyor.

Adını Almanyada Ruhr Bölgesinde dürüstlükleri ve çalışkanlıkları ile tanınan maden işçilerinden (Steiger) alan Uluslararası Der Steiger Ödülleri 2005 yılından bu yana veriliyor.