İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a Almanya genelinde 420 binden fazla emekçi katıldı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından bu yıl “Asgari taleplerimizdir: Adil ücret, iyi iş ve sosyal güvenlik” sloganıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına düşük ve kiralık işlere karşı mücadele talepleri damgasını vurdu.

Kassel’de gerçekleştirilen merkezi gösteride konuşan DGB Genel Başkanı Michael Sommer, “1 Mayıs bizin için bir tatil günü değil, çalışan insanların hakları için gösteri yaptığımız bir gündür” dedi. 1 Mayıs’tan itibaren Almanya’nın kapılarını AB üyesi 8 Doğu Avrupa ülkesine açmasına da değinen Sommer, “Doğu Avrupalı işçi kardeşlerimiz hoş geldiniz. Hep birlikte sizin sırtınızdan ücretlerin düşürülmesine karşı çıkacağız” dedi.

Sendika genel merkezi tarafından verilen bilgiye göre ülkenin yüzlerce kentinde yapılan 1 Mayıs kutlamalarına toplam 423 bin insan katıldı.

Gösterilerde saat başı 8.50 Euro’luk yasal asgari ücret ve kiralık işlerin yasaklanması talep edildi.

BERLİN VE HAMBURG’DA ÇATIŞMA

Her yıl Berlin ve Hamburg’da otonomcu grupları ile polis arasında yaşanan çatışmalar bu yıl da tekrarlandır. Hamburg’da Cumartesi gecesinden itibaren başlayan çatışmalar sırasında çok sayıda genç gözaltına alındı. Çatışmalar sırasında çok sayıdaki polis de yaralandır. Başkent Berlin’de ise 1 Mayıs gösterisinden hemen sonra otonomcu gençleri ile polis arasında çatışmalar meydana geldi.

1 MAYIS’TA NAZİLERE KARŞI BİRLİK

Greifswald, Heilbornn ve Halle’de yapılan 1 Mayıs kutlamaları ise ırkçılara karşı mücadeleye dönüştü. Her üç kentte faşist parti NPD’nin gösteri yapmak istemesi üzerine bir araya gelen binlerce kişi neonazilerin işçilerin bayramını suiistimal ettiğine dikkat çekildi.

Greifswald’daki gösteriye 3 bin, Heilbornn’daki gösteriye 5 bin kişi katıldı. Antifaşistlerin ırkçıları engellemek için yaptığı girişimler polis tarafından şiddetle engellendi ve 450 kişi geçici olarak gözaltına alındı.

Halle’de yapılan ırkçılık karşıtı gösteriye ise 2 bin kişi katıldı. Yine Bremen’de ne 4 bin yerli be göçmen emekçi 1 Mayıs’ta nazilere karşı yürüyüş yaptı. (Köln/YENI HAYAT)