Bugün Almanya’nın başkenti Berlin’e gelecek olan Başbakan Erdoğan Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunan hukukçular Berlin’de bir basın toplantısı düzenleyecek.

Alman hukukçuların suç duyurusunda, Başbakan Erdoğan, eski Milli Savunma Bakanları; İsmet Yılmaz, Sabahattin Çakmakoğlu ve Mehmet Vecdi Gönül, genelkurmay başkanları; Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ, Işık Koşaner ve Nejdet Özel savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

Dilekçede, sözkonusu kişilerin ‘etnik bir gruba yönelik devlet terörü uygulamak, savaş suçu işlemek ve kimyasal silah kullanılması talimatı verdiği’ belirtiliyor.

Hamburglu avukatlar Britta Eder ve Dr. Heinz-Jürgen Schneider merkezi Karlsruhe’de bulunan Federal Başsavcılığı’na verdikleri başvuru dilekçesinde sözkonusu kişilerin Almanya’ya gelmeleri halinde tutuklanmasını talep etti.

AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Kürdistan’da devletin işlediği suçlar ve insan hakları ihlallerinden 10 olaya yer verilen suç duyurusuna ayrıca şu isimler imza attı:

Demokrasi ve Uluslararası Hukuk Derneği (MAF-DAD), yazar Doris Gercke Prof. Norman Paech, Federal Meclis üyesi Harald Weinberg, Atom Savaşına Karşı Uluslararası Doktorlar Birliği (IPPNW)’den Dr. Gisela Penteker (IPPNW), Nürnberg Belediye Meclis Üyesi Marion Padua ve sosyolog Martin Dolzer.

SUÇ DUYURUSUNDA BELGELER DE VAR

21 Kasım 2004’de 13 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın polisler tarafından öldürülmesi ile HPG gerillalarının kimyasal silahlarla katledilmesi gibi olaylara da yer verilen suç duyurusunda birçok belge, görüntü ve tanık ifadeleri var.

Türk yetkililerinin cinayet, işkence, yargısız infaz ve savaş suçu işleme konularında yargılanmasını isteyen hukukçular suç duyurusunun ayrıntılarına ilişkin Berlin’de basın konferansı düzenlenecek.

Konferansın yapılacağı saatlerde Türkiye ve Almanya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 50. yılı nedeniyle yapılacak kutlamalara katılmak için Erdoğan da Berlin’e gelecek.

Berlin Demokrasi Evi’ndeki konferans öncesi suç duyurusuna ilişkin açıklama yapan avukatlar Eder ve Schneider “Türk yetkilileri insanlığa karşı suç işlemişler ve uluslararası cezası hukukuna göre yargılanmalılar” dediler.

ANF NEWS AGENCY