Kararda alkolün 20 cl. ve altında piyasaya sunulmasının yasaklanmadığı, ayrıca bunun alkol kullanımını teşvik ettiği konusunda kabul edilebilir bir gerekçe bulunmadığı belirtildi. 18 yaşını doldurmuş kişilerin içki içme özgürlüğünün sınırlandırılmasının da hukuka uygun bulunmadığı kaydedildi.

Danıştay içki yönetmeliğinin satış ve yaşı kısıtlayan maddelerini durdurdu

Yasağa vize yok

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Danıştay 13. Dairesi, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulunun (TAPDK) büyük tartışma yaratan Alkollü İçki Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesini durdurdu. Yönetmelikte yer alan 20 cl ve altındaki ambalajda içki satışı yapılamayacağı madde ile etkinliklerde 18 yaş üstündekilere de içki satışı yapılmasını engeller nitelikteki hükümlerin yürütmesini durdurdu. Düzenlemenin 18 yaşından büyük gençlere satış ve/veya sunum yapılmasının yasaklanması sonucunu doğurduğu belirtildi. Buna karşın, genç tanımını 18 yaşından 24 yaşa yükselten tartışmalı hükmün yürütmesini durdurma istemi ise reddedildi.

Etkinliklerdeki yasak kalktı

Yönetmeliğin Hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki alkollü içkiler, işyeri açma ve çalışma ruhsatında belirtilen faaliyet konusu bakkal, market, süpermarket, hipermarket, kuruyemişçi, büfe olan işyerlerinde bulundurulamaz ve bu yerlerde satışa sunulamaz şeklindeki düzenlemesinin yürütmesi durduruldu.

TAPDKnin, bu düzenleme ile çocukların ve gençlerin korunmasının amaçlandığını ifade ettiği belirtilen kararda, İlgili Kanunda alkollü içkilerin 20 cl ve altındaki hacimde ambalajlı olarak piyasaya sunulması yasaklanmadığından, ayrıca bunun alkollü içkinin kullanımını teşvik edici ve özendirici bir yönü bulunduğu konusunda, hukuken kabul edilebilir bir gerekçeye dayanılmadığından, anılan kuralda hukuka uyarlık görülmemiştir denildi. Yönetmelikteki Çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinlikler ile bu nevi etkinliklerin tanıtımında ve etkinliğin gerçekleştirileceği mekânlarda, alkollü içki markaları veya alkollü içki markalarını çağrıştıracak nitelikteki unsurlar kullanılamaz ve bu etkinliklerde satış ve sunum yapılamaz hükmünün de yürütmesi durduruldu.

Cumhuriyet