AKP; kadın, aile, sosyal hizmetler ve özürlülerin sorunlarına çözüm bulmak için 12 yıl daha süre istedi. 2023 vizyonuna nikâhsız yaşayanlarla mücadeleyi de koyan AKP, ‘nikâhsız birlikte yaşamalar’ ve ‘ahlaki yozlaşma’yı aile kurumunu tehdit eden unsurlar olarak sıraladı.

SEVİL ARINAN

ANKARA - İktidar oldukları 9 yıllık süreçte kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve özürlülerin sorunlarına çözüm bulmakta yetersiz kalan AKP hükümeti, bu konularda adım atmak için 2023e kadar süre istedi. Kadından sorumlu Devlet Bakanlığının açıkladığı 2023 Vizyonunda, nikâhsız birlikte yaşamalar ve ahlaki yozlaşmayla mücadele edileceği, kurumlarla eşgüdüm halinde toplumun tüm katmanlarına anlatılacak şekilde çalışmalar yapılacağı vurgulandı.

Bakanlığın hazırladığı 2023 Vizyonunda, bu tarihe kadar yapılacak çalışmalar şöyle sıralandı:

Kadın: Kadınların tüm eğitim imkânlarından erkeklerle eşit biçimde yararlanması sağlanacak. Eğitim materyallerindeki cinsiyetçi öğeler tamamen ayıklanacak. Yetki ve karar alma süreçlerinde kadın temsili arttırılacak. Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 35e yükseltilecek.

Yasal düzenlemeler doğrultusunda kurumsal düzenlemelerin yapılması ve uygulamanın düzenli işlemesi neticesinde kadına yönelik şiddet asgari düzeye indirilecek, hatta tümüyle sonlandırılacak. Şiddet mağduru kadınlara yönelik destek ve danışmanlık hizmet birimleri oluşturulacak. Hastanelerin acil servislerinde şiddet mağduru kadınlara psikolojik yardımı yapılacak.

Aile: Konut, eğitim, sosyal güvenlik ve gelir dağılımı politikaları birbirini tamamlayıcı bir anlayışla uygulanacak. Davranış bozukluğu, uyuşturucu kullanımı, suça itilen çocuk, aile eğitimindeki yetersizlik ve göç gibi sorunlar, aile eksenli olduğu için destekleme programı geliştirilecek. Hukuk devletinde kurumsal aile yapısının temeli olan hukuki bağ (nikâh) vurgulanarak nikâhsız birlikte yaşamalarınve ahlaki yozlaşmanın, bu kurumu tehdit ettiği, kamu kurum ve kuruluşları ile medya ve sivil toplum kuruluşları tarafından eşgüdüm halinde toplumun tüm katmanlarına anlatılacak şekilde çalışmalar yapılacak. Alkol ve madde bağımlılığını asgari düzeyde tutan toplumsal koşullar belirlenerek risk altındaki nüfus (özellikle gençler) bilinçlendirilecek.

Sosyal hizmetler: Her aileye ulaşabilecek sosyal hizmet danışmanlığı sistemi kurulacak. Yasayla ihtilafa düşen suça sürüklenen veya suç mağduru olan çocukların ifade ve beyanlarının tek merkezde her türlü travma ve örselenmeye karşı korunmaları güvence altına alınacak. Sosyal yoksunluğu olan çocuklar profesyonel koruyucu aile veya evlat edindirme sistemi içinde yetişmesi sağlanacak. Şiddet mağduru kadınlara hizmet veren belediyelere bağlı kadın konukevlerinin sayısı ve hizmet kalitesi arttırılacak. Çocukları ile birlikte yalnız yaşayan annelere stüdyo evler kurulacak. 18-60 yaş arası evsizlere sosyal destek ile barınma imkânı sağlanacak.

Özürlüler: Özürlülerin fiziki çevreye, bilgiye ve hizmetlere engelsiz erişimi sağlanacak. Özürlülerin kişilikleri, yetenekleri, yaratıcılıkları, zihinsel ve fiziksel becerileri ile potansiyelleri dikkate alınarak uygun eğitim tedbirleri alınacak.


Cumhuriyet