Çernobil kazasının 25. yıldönümünde Ukrayna’da bir araya gelen nükleer güç kullanan ülkeler, güvenlik sistemleriyle ilgili önlemlerin arttırılmasını kararlaştırdı. Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Japonya’dan, Fukuşima’dan çıkarılacak dersler var. Bunların hiçbirisi görmemezlikten gelinmeyecek. Her birisi tek tek dikkate alınacak” dedi. Yıldız, Akkuyu Nükleer Santralı’nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kapsamında olmasını istediklerini açıkladı.

Yıldız, önceki gün Kiev’de düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katıldı. Yaklaşık 25 ülkenin bakan ya da devlet başkanı seviyesinde katıldığı toplantıda, kalkınma için nükleer güç santrallarının kullanımının zorunlu olduğuna dikkat çekildi, ancak güvenlik sistemleriyle ilgili önlemlerin arttırılması gerektiği görüşü egemen oldu.

Çernobil’e 1 milyon euro
Toplantıda Çernobil kazasının 25. yılında, özellikle en büyük patlamanın yaşandığı 4. Ünite’deki tesisin bertaraf edilmesi ve çevreye kazandırılması kapsamında BM çatısı altında ve AB Komisyonu önderliğinde kurulan fonda 550 milyon euro toplanması hedefinin altı çizildi. Türkiye de bu fona 1 milyon euro katkıda bulundu.

‘Nükleer santral şart’
Fukuşima’dan sonra nükleer güç santrallarına bakışın değişmediğini belirten Yıldız, “Yine dünya büyümesiyle alakalı enerji arz güvenliğinin önemli bir parçası olarak nükleer güç santrallarını görmeye devam ediyorlar. Ama ön plana çıkan iki temel kavram var, birisi güvenlik sistemleriyle alakalı tedbirlerin daha da arttırılması, ikincisi 25 Haziran’da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile yapılacak toplantıya bütün ülkelerin bakanlar seviyesinde katılmalarına hassasiyet gösterilmesi” dedi.

Ermenistan’daki santralın kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Yıldız, halen dünya genelinde yaşını doldurmuş, 40 yaşının üzerinde 26 nükleer güç santralı bulunduğuna dikkat çekerek, toplantıda söz konusu santralların kapatılmasıyla ilgili görüşlerin de dile getirildiğini söyledi. Yunanistan’ın Akkuyu santralına karşı çıkmasını ise Yıldız, “Atina’nın Mersin Akkuyu’ya uzaklığı 900 kilometre, ama 600 kilometre yakınında Bulgaristan nükleer güç santralları var. Bunu mantıklı bir çıkış olarak görmüyoruz” sözleriyle değerlendirdi.
Dünyada 442 işletmede bulunan, 65 de inşa halinde santral varken Türkiye’nin bu sürecin dışında kalmayacağını söyleyen Yıldız, şöyle devam etti:

“Ama Japonya’dan, Fukuşima’dan çıkarılacak dersler var. Bunların hiçbirisi görmemezlikten gelinmeyecek. Her birisi tek tek dikkate alınacak. Mühendislik çalışmalarının da bu manada, gerek Rusya ile yürütülen çalışmalarda gerekse diğer ülkelerle yapılan çalışmalarda dikkate alınacağını bir kez daha söylemek isterim.”

Nükleer santralın enerjide Rusya’ya bağımlılığı arttırmayıp doğalgaz bağımlılığını düşüreceğini anlatan Yıldız, Akkuyu’ya kurulacak santralın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna tabi olmasını istediklerini söyledi.

Radikal