İSTANBU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı'nın (ICSG 2018) açılışında konuştu.

Türkiye'de de diğer ülkelerde olduğu gibi elektrik şebekelerinin, santrallerde üretilen elektrik enerjisinin tüketim noktalarına ulaştırılması esasına göre kurulduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye enerji sektörünün geldiği noktada artan rekabet, verimlilik arayışları, küçük ölçekli üretim ünitelerinin hızla gelişmesi gibi birçok nedenden ötürü bu tek yönlü trafik akışının değiştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

EPDK Başkanı Yılmaz, iletişimin en üst düzeyde ve sürekli gelişme içinde olduğu bir çağda üreticiyle tüketici arasında iletişim yeteneğine sahip akıllı şebekelerin Türkiye'nin enerji vizyonu açısından hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Bütün elektrik dağıtım şirketlerinden de gerekli adımları atmalarını ve bünyelerinde akıllı şebeke yapısını kurmalarını beklediklerini dile getiren Yılmaz, "Bütün şirketlerin şuna dikkat etmesi lazım, ya akıllanırlar ya da bu sektörden ayıklanırlar." dedi.

Elektrik dağıtım şebekelerinin yenilenmesi ve kesintilerin asgari düzeye indirilmesi için atılacak adımların doğal olarak devam edeceğini belirten Yılmaz, ancak bu durumun hızlı, elektronik ve kendi kendine analiz yapıp karar alabilen sistemlerin oluşturulmasına engel olmadığını aktardı.

151 projeye 164 milyon liralık destek

Çağın gerisinde kalmış, Türkiye'yi bir enerji teknolojisi çöplüğüne çevirebilecek teknolojilerin ülkeye getirilmesine izin veremeyeceklerini ifade eden Yılmaz, "İleri teknolojilerin şebekelere kazandırılmasını öngören akıllı şebeke başlığı altındaki Ar-Ge projelerini destekliyoruz. Elektrik dağıtım şirketleri için 2016-2020 uygulama dönemi için yaklaşık 200 milyon liralık Ar-Ge bütçesi ve 1 milyar liralık şebeke işletim sistemi yatırımları planlamıştık. Gelinen noktada, Temmuz 2014 döneminden bu yana elektrik ve doğalgaz dağıtımında Ocak 2018 fiyatlarıyla yaklaşık 164 milyon lira değerinde toplam 151 Ar-Ge projesini kabul ettik." diye konuştu.

Yılmaz, enerji sektörünün büyümesi ve gelişmesinin vatandaşların alacağı hizmet kalitesinin artmasıyla doğru orantılı olması gerektiğini, bu nedenle müşteri hizmetleri merkezleri, çağrı merkezleri gibi vatandaşlarla doğrudan irtibat sağlanacak yatırımları teşvik etmeyi de sürdürdüklerini kaydetti.

Kaynak: AA