ANKARA - Muhsin Barış Tiryakioğlu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt piyasasında şirketlerin tank ve depo verilerini anlık takip etmek amacıyla yeni bir otomasyon sistemi kuracak.

AA muhabirinin EPDK'dan aldığı bilgiye göre, akaryakıt piyasasında kurulacak yeni sistemin mevzuat çalışmalarına başlandı.

Türkiye'deki vergi gelirlerinin önemli kısmını karşılayan akaryakıt sektöründe kaçakçılığın önlenmesini ve satışların anlık kontrol edilebilmesini sağlayan otomasyon sisteminin benzeri, şirketlerin tank ve depolarındaki akaryakıt verilerini takip için de uygulanacak.

Ülkedeki 12 bin 658 adet akaryakıt istasyonunda kurulu otomasyon sistemine benzer bu sistem sayesinde istasyonların depo ve tanklarındaki akaryakıt miktarı EPDK tarafından anlık izlenebilecek. Elde edilen günlük verilere Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi kurumların da erişimi sağlanacak. Böylece şirketlere ilişkin gerekli incelemeler daha hızlı şekilde sonuçlandırabilecek.

Kurulacak yeni sistemine yönelik ön araştırma sürecini tamamladıklarını belirten EPDK yetkilileri, sektör oyuncularının yaklaşık yüzde 90'ının otomasyon için gerekli ölçüm sistemlerine sahip olduğunu ve söz konusu sistemin sektöre ilave bir maliyet getirmeyeceği için hızlı bir şekilde sonuçlandırılabileceğini ifade etti.

Kaynak: AA