İSTANBUL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı çeşidinden bazısı akademisyenlerle ilişik ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan başlatılan sormaca kapsamında tutuklanan öğretim üyesi Meral Camcı hakkında 7,5 yıla derece cezaevi cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından, bazısı akademisyenlerin hazırladığı ve imzaladıkları bildiriye bağlı sormaca doğrultusunda 31 Mart'ta tutuklanan Camcı hakkında ölçülü sormaca tamamlandı.

PKK/KCK yıldırı örgütü neymiş icra konseyi eş başkanı Bese Hozat'ın iletişim araçları marifetiyle 22 Aralık 2015 tarihinde, şüphelilere emir mahiyetinde 'aydın ve demokratik çevreler, öz yönetimlere erbap çıksın' açıklaması meydana getirdiği anlatım edilen iddianamede, bu süreçte, 11 Ocak 2016'da şüphelilerin de süresince bulunmuş olduğu bin 128 isim tarafından, 'PKK/KCK yıldırı örgütüne dayanak noktası bildirisi' yayınlandığı aktarıldı.

'(PKK yıldırı örgütü mü?) sorusunu yanıtsız bıraktı'

Bildiri için başsavcılıkça sormaca başlatılmış olduğu ve bu kapsamda bildiriye imza atan şüphelilerin ifadelerinin alınmaya başlandığı hatırlatılan iddianamede, bu süreçte, henüz önceki haklarında iddianame hazırlanmakta olan başka zanlı akademisyenler Muzaffer Kaya, Esra Mungan Gürsoy ve Kıvanç Ersoy ile beraberce Meral Camcı'nın da 10 Mart'ta, 'basın açıklaması' ismi altında, PKK yıldırı örgütü propagandasına ısrarla bitmeme etmiş olduğu tabir edildi.

İddianamede, bildiriyle Camcı'nın, başka şüphelilerin deklerasyon altındaki imzalarından vazgeçmelerini engel olmak ve Türkiye Cumhuriyeti devletine halen alan okuyabildiklerini ifşa etmek için 'bildirimizin arkasındayız' halinde izah yaptığının belirleme edilmiş olduğu belirtilerek, şüphelinin müddeiumumilik ifadesinde, ''PKK yıldırı örgütü müdür?'' sorusuna karşılık, 'Bu istifham fikir açıklamaya yöneliktir. Buna karşılık hasretmek istemiyorum' söylediği bildirildi.

İddianamede, zanlı Camcı'nın, ''PKK/KCK yıldırı örgütünün propagandasını yapmak' suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla derece cezaevi cezasına çarptırılması arzu edildi. İddianamenin, başka 3 şüpheliyle ilişik hazırlanmakta olan iddianamenin göndermiş olduğu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine, davaların birleştirilmesi isteğiyle göndermiş olduğu öğrenildi.

Muhabir: Murat Kaya İstanbul, Muhammed Enes Can, Yunus Ege

Kaynak: AA