Vatan Gazetesi muhabiri Kemal Göktaş’ın haberine göre 8 Haziran 1992’de Siirt’in Eruh ilçesi Tünekpınar köyü jandarma karakoluna saldırı düzenleyen bir grup ARGK gerillası çatışmada yaralanan İzzettin Açış’ı da esir aldı. Hala açık olan soruşturma dosyasında hiçbir ilerleme sağlanamazken Batmanlı asker Açış, 9 Eylül 1992’de Kızıl Haç aracılığı ile ailesine gönderdiği mektupta yakında serbest bırakılabileceğini yazmıştı.

Fakat ailenin değişik tarihlerde yetkili kurumlara verdikleri dilekçelere verilen yanıtlarda Açış’ın hala PKK’nin elinde olduğu ve soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, Açış’ın eşi Saniye ile olay tarihinde sırasıyla 3, 2 ve 1 yaşlarında olan üç çocuğu, kendilerine maaş bağlanması için dava açtı. Ancak TSK, Açış’ın kaçırıldıktan sonra PKK saflarına geçtiği ileri sürerek ailenin talebini reddetti.

Türkiye’deki iç hukuk yolları tıkanınca AİHM’e giden aileye Türkiye’nin tazminat vermesine karar verildi. Kararda, AİHM’in önceki içtihatlarına göre, kayıp yakınlarının içinde bulunduğu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesine aykırılık teşkil eden bir insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele olarak kabul edilebileceği belirtildi.

Ayrıca AİHM, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin ailenin yargılama giderlerinden muaf olma talebini kabul etmemesini de ‘adil yargılanma hakkının’ ihlali olarak gördü. AİHM anne ve 3 çocuğa toplam 23 bin 400 Euro manevi tazminat ve 2 bin Euro yargılama masrafı ödenmesine karar verirken gazeteye konuşan ailenin avukatı Mesut Beştaş, Şubat ayında alınan karara rağmen Türkiye’nin tazminatı ödemediğini söyledi.

ANF NEWS AGENCY