ANKARA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir vatandaşın, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, üç eş kardeşinin bir yapının bodrum katından ayrılamadıklarını doğacak sürerek, Sur'da makbul sokağa çıkma yasağının kaldırılması için tedbir konulması istemini incelemeyi erteledi.

Mehmet Karatay, yıldırı operasyonlarının sürdüğü Sur'da, 'üç eş kardeşinin bombalanan bir yapının bodrum katından ayrılamadıklarını' tez ederek, Sur'da makbul sokağa çıkma yasağının kaldırılması düşüncesince tedbir konulması istemiyle AİHM'e başvurdu.

Başvurunun incelemesini erteleyen AİHM, Karatay'ın, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak tedbir talebinde bulunulmasını istedi.

AİHM kararında, domestik mahkemelerin, bu çeşit çabuk durumlarla hâlâ çok ilgilenmeleri, yaşamları hakkıyla dokunca müşahede riski altında bulunan kişilere müteveccih telafi olanağı sunulması gibi ilgili ulusal, domestik makamlarla direkt dek ihdas etmek düşüncesince müstelzim yetkiye ve imkana erbap olmaları gerektiği belirtildi.

Tarafların, başta başvuranın domestik makamlar uğrunda gerçekleşen işlemlerde kaydettiği gelişmeler yahut başvuranın eş kardeşlerinin afiyet hali ve umumi durumuyla ilgili yaşanmış bulunan gelişmeler kendisince bilim sunması istem edilen AİHM kararında, başvuranın eş kardeşlerinin yaşamlarının ve fiziki bütünlüklerinin korunması gibi müstelzim önlemlerin katılması istendi.

Kararda, taraflardan mevrut bilgiler ışığında, bahis konusu talebin incelenmeye bitmeme edileceği bildirildi.

Muhabir: Kemal Karadağ

Kaynak: AA