AĞRI

Ağrı'da etkili olan kar yağışı sebebiyle kapanan 255 köy ve mahalle yolu yeniden ulaşıma açıldı.

Doğu Anadolu'da etkili olan kar yağışından en çok etkilenen illerden Ağrı'da, kar kalınlığı kent merkezinde 25, Diyadin, Eleşkirt ve Taşlıçay ilçelerinde 20, Tutak, Patnos ve Doğubayazıt ilçelerinde ise 15 santimetreye ulaştı.

Kar yağışı dolayısıyla kapanan 255 köy ve mahalle yolu, İl Özel İdaresine bağlı 67 iş makinesinin desteğindeki 87 personelden oluşan kar timlerince yeniden ulaşıma açıldı.

Karayolları 123. Şube ekipleri de ulaşımda herhangi bir aksama yaşanmaması için Ağrı-İran ve Ağrı-Erzurum karayolları başta olmak üzere sorumluluk alanındaki yollarda kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı.

Kar yağışı dolayısıyla yollarda tedbir alan Ağrı Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri ise sürücüleri kış lastiği ve zincir bulundurmadan yola çıkmamaları yönünde uyardı.

Araçlarında kış lastiği olmayan bazı sürücüler, yollarda ilerlemekte güçlük çekti.

Ağrı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, yaptığı açıklamada, kentte, kar yağışı dolayısıyla kapanan yolları açmak için gün boyu çalıştıklarını söyledi.

Özel idare olarak karla mücadele eylem planı hazırladıklarını bildiren Tenekeci, "Kışın sert ve soğuk geçtiği Ağrı’da karla mücadelenin etkin şekilde yürütülmesi ve kırsalda yaşayan vatandaşların mağdur olmaması için 24 saat çalışacak 8 ekip kuruldu." dedi.

Acil durumlara anında müdahale edilecek

Her türlü hava muhalefetine karşı tedbir aldıklarını vurgulayan Tenekeci, şöyle konuştu:

"Araç parkımızda modeli yüksek greyder, dozer, kar bıçaklı kamyon, treyler, loder ve JCB olmak üzere toplam 67 iş makinemizi karla mücadeleye hazır hale getirdik. Buna bağlı olarak 87 personelimizi de görevlendirdik. Araçlarımızın gerekli kış bakımlarını tamamlayarak dinamik ve seri hareket edebilecek ekipler kurduk. Ekiplerimizi 24 saat çalışacak şekilde ayarladık ve sürekli alarm durumunda olacaklar. Yol açma çalışmalarımızda grup köy yolları, taşımalı eğitim ve nüfus bakımından yoğun köy yollarının ulaşıma açılmasına öncelik verilecek. Ancak sağlık, mahsur kalma, cenaze gibi acil durumlarda en yakın karla mücadele ekibi talep edilen yere yönlendirilecek."

Karayolları görevlileri kışa hazır

Karayolları 123. Şube Şefi Fuat Öztürk de aniden bastıran kar yağışından dolayı kentteki çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Kış ayı dolayısıyla il genelindeki gerekli tedbirleri aldıklarını bildiren Öztürk, "Karayolları olarak 90 personelimiz, 16 kamyon, 11 greyder, 6 kepçe, bir dozer ile kış boyu Ağrı il merkezinin yanı sıra Eleşkirt, Tutak ve Doğubayazıt ilçelerindeki bakım evlerinde konuşlandırılarak 7 gün 24 saat kar mücadelesi ve tuzlama çalışmalarına hazırdır." dedi.

Öztürk, kar yağışına hazırlıksız yakalanan sürücüler olduğuna işaret ederek, "Transit güzergahlarda sürücülerin yazlık lastiklerle yola çıkıp yolları kapamaları, ekiplerimize sıkıntı yaratmaktadır. Sürücülerin seyahatlerinden önce hava ve yol durumuna ilişkin gerek meteoroloji gerekse 159 numaralı Karayolları Yol Yardım ve Danışma Hattı'ndan bilgi alarak yola çıkmaları gerekmektedir." diye konuştu.

Muhabir: Orhan Güngör

Kaynak: AA