YAOUNDE - ALAATTİN DOĞRU

Kamerun Cumhuriyeti, ekonomik kapasitesi, tarıma elverişli geniş arazileri ve zengin doğal kaynaklarıyla Afrika'nın önemli ülkesi olarak görülüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre Kamerun, 15. yüzyılda Portekizliler tarafından keşfedildi ve bu topraklar Portekizcede "karides" anlamına gelen "camaroes" kelimesiyle anılmaya başladı.

Portekizlilerin işlemeye başladığı Kamerun toprakları, 1850’den sonra el değiştirerek Alman sömürgesine dönüştü. Bu dönem ülkede çıkan iç savaşte binlerce insan hayatını kaybetti.

Birinci Dünya Savaşı'nda Almanların yenilgisi üzerine ülke, 1916'da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İngiltere ve Fransa yönetimine bırakıldı.

Doğusunda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatısında ve güneyinde Kongo, Gabon ve Ekvator Ginesi, kuzeydoğusunda Çad, kuzeybatısında Nijerya, batısında Atlas Okyanusu bulunan Kamerun, Ocak 1960'ta Fransız ve İngiliz mandasından kurtularak bağımsızlığını ilan etti.

Ülke her ne kadar bağımsızlığını kazansa da Fransa ve İngiltere'nin yönetimdeki etkileri hala sürüyor. Fransa'nın yardımıyla 1960'ta yapılan seçimde Ahmedo Ahidjo, Kamerun'un ilk devlet başkanı oldu.

Yaklaşık 25 milyon nüfuslu ülkeyi, 1972'den beri Devlet Başkanı Paul Biya yönetiyor.

Federal cumhuriyet olan Kamerun'da devlet başkanı, Federal Meclis tarafından 5 yıl için seçiliyor.

Ülkede yaklaşık 240 dil konuşuluyor

Konuşulan diller bakımından üç bölgeye ayrılan Kamerun'da resmi dil İngilizce ve Fransızca.

Fransızcanın ülke genelinde "hakim dil" olduğu Kamerun'da, Nijerya'ya yakın güneybatı bölgesinde İngilizce, çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Çad'a yakın kuzey bölgelerinde ise Arapça konuşuluyor.

Hausa, Kirdi, Fulbe, Bantu, Bamilike, Ewondo, Bassa ve Beti kabilelerinin bulunduğu ülkede, yaklaşık 240 dil ve lehçe kullanılıyor.

Nüfusunun yüzde 40'ı Müslüman ülkede, Hristiyanlığın yanı sıra yaklaşık 250 yerel din var.

Tropikal iklimin hissedildiği, yıl boyunca ılıman havanın hakim olduğu Kamerun'da yılın 8 ayı yağmurlu geçiyor. Güney kesimi ve kıyı şeridi gür ormanlarla kaplı ülkenin orta kısımda savanlar ve küme ağaç topluluklarına rastlanıyor. Kamerun'un kuzey kesiminde ise dikenli ağaçlar ve bitkiler çöle geçişi sağlıyor.

Zengin yeraltı kaynakları

Ülkede Atlas Okyanusu kıyısında İngilizce konuşulan bölgedeki Duala ve yakınındaki Limbe şehirlerinde petrol, altın, alüminyum, kalay, gümüş, bakır ve elmas çıkarılıyor.

Ekonominin tarıma dayandığı ülkede en önemli ürünler arasında kakao başta geliyor.

Muz ve ananas gibi tropik meyvelerin çokça bulunduğu Kamerun'da, kahve, çay, pirinç, şeker kamışı, susam, baharat, patates ve mısır yetiştiriliyor.

Orta kısımlarında daha çok hayvancılığın yapıldığı ülke topraklarının üçte birinin ormanlarla kaplı olması sebebiyle kereste üretimi de yüksek seviyede. Atlas Okyanusu ve iç sularda ise yılda ortalama 90 bin ton balık avlanıyor.

Kamerun'da son yıllarda çimento, şeker, sabun, ayakkabı, besin maddeleri ve sigara fabrikalarının yanı sıra en önemli gelir kaynaklarından petrol rafinelerinde artış görülüyor.

Türkiye ile Kamerun ilişkileri

Kamerun'un başkenti Yaounde'de, 2012 yılında Türk Büyükelçiliğinin faaliyete geçmesi ve sonrasında Türk Hava Yollarının (THY) uçuşlara başlamasıyla Kamerun-Türkiye ilişkileri ivme kazandı.

THY'nin Yaounde-İstanbul ve Duala-İstanbul seferleriyle iki ülke arasında hem ticari hem de kültürel ilişkiler gelişti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Türkiye, Kamerun'da eğitim, kültür ve sosyal alanlarda birçok projeye imza attı.

Başkent Yaounde'deki en büyük camiyi restore eden TİKA, aynı zamanda birçok okulda restorasyon çalışmaları yapıyor, okullara eğitim araç ve gereçleri sağlıyor.

Kaynak: AA