Kızılay'da 1 Haziran günü düzenlenen Gezi Parkı eyleminde Ethem Sarısülük'ü başından vurarak ölümüne neden olan polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılanması olağanüstü güvenlik önlemleri altında başladı. Ethem Sarısülük'ün avukatlarını sivil polisler darp etmeye kalkıştı. Sanık polislerin avukatları, Ethem'in avukatlarından birine saldırdı. Mahkeme, duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi.

Alican ULUDAĞ

Cumhuriyet/Ankara- 11.10 Mahkeme duruşmayı çıkan olaylar nedeniyle 28 Ekim'e erteledi.

11.03 Avukat Kazım Bayraktar salonun boşaltılması sırasında kapıda bekleyen tanıklarının sivil çevikler tarafından saldırıya uğradığını belirterek, "Tanıklarımızdan Kazım Arslan'ın başına polis telsizle vurarak yaralamıştır. Size bu kanlı peçeteyi teslim ediyorum" dedi. Bayraktar, arbede sırasında iki polisin silahına davrandığını da sözlerine ekledi. Avukat Sevilay Özkurt Tekin söz alarak "Polisler salonun önünden dışarı giderken sloganlarla küfürlerle avukatları taciz etti ve pet şişe attılar" ifadesini kullandı. Mahkeme, savcının talebini görüşmek üzere duruşmaya ara verdi.

11.00 Savcı düzenin sağlanması için bugünkü duruşmanın ertelenmesini istedi.

10.35 İzleyiciler mahkemenin kararı üzerine dışarı çıkmaya başladı. Kapı önünde 'katiller dışarı' diye slogan atan izleyicilere kapıda bulunan sivil polisler saldırdı. Kapı önünde büyük bir arbede yaşandı. Bu sırada müşteki sıralarında oturan Ethem'in abisi Cem ve yengesi Çiğdem Sarısülük, sanık polisin üzerine yürüyerek vurdu. Sanık polisin aldığı darbeleri nedeniyle başındaki peruğu çıktı. Bunun üzerine sanık polis korumaya alındı. Bazı sivil polisler aileye saldırdı. Ethem'in annesi Sayfı Sarısülük sandalyenin üzerine çıkarak katiller diye bağırdı. Salonda yaklaşık 10 dakika gerginlik yaşandı. Sanık polis güvenlik amacıyla içeri götürüldü.

10.30 Mahkeme, duruşmanın halka açık yapılması talebini reddetti. Bu duruşma kapalı yapılacak.

10.25 Mahkeme salonuna çıkan koridorlarda manzara. Her köşede sivil ve çevik polisler var. Duruşmayı izlemeye gelenler bu barikatı geçemiyor.

10.22 Mahkeme heyeti içeriye çekildi ve kararını yeniden gözden geçirmeye gitti.

10.20 Avukat Murat Yılmaz, duruşmanın gizli yapılmasına karşı itirazlarını sürdürüyor, "güvenliği polis bozdu, asıl terörü onlar yarattı" dedi. Avukat Murat Yılmaz, duruşmanın kapalı yapılması talebinden geri dönülmesini istedi.

10:00 Mahkeme kamu güvenliği nedeniyle duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi.Gazeteciler ve izleyiciler dışarı çıkartılacak.

09.45 Kapı girişinde sivil polisler avukatları darp etmeye kalkıştı. Salonda Ethem'in yakınları katilleri dışarı diye slogan attı. Sivil polislerin içeri alınmasıyla gerginlik büyüyor. Sanık polislerin avukatları, Ethem'in avukatlarından birine saldırdı.

09:40 Duruşma salonunda önünde 100'e yakın sivil polis var. Avukat Teoman Özkan korirdorların polis tarafından tutulduğunu ve izleyicilerin mahkemenin bulunduğu kata sokulmadığını söyledi. Gerginlik sürüyor.

09:30 Mahkeme başladı. Sanık polis Ahmet Şahbaz da duruşma salonunda sanık sandalyesinde yerini aldı.

09:15 Mahkeme başkanı, salondaki polisler dahil herkesin dışarı çıkmasını istedi ve yeniden alınmasını istedi. Bazı polisler, çıkmamakta ısrar etti. Salonda oturen Ethem'in yakınlarının da polisler tarafından çıkırılmak istenmesine Mustafa ve İkrar Sarısülük orası aile diyerek tepki gösterdi. Bu sırada savcı da işin içine girmeye kalkınca avuktların sert tepkisine neden oldu. Avukat Murat Yılmaz, savcıya “siz kimsiniz, ne karışıyorsunuz. Bu davada siz tarafsınız” dedi.

09:10 Duruşma salonunda sivil polislerin olmasına avukatlar sert tepki gösterdi ve gerginlik yaşandı. Avukat Kazım Bayraktar, sivil polis duruşmada olamaz dedi. Avukat Murat Yılmaz, “Bu psikolojik baskıdır. Bu polislerin duruşma salonuna oturması talimatını kim verdi” diye sordu. Sanık polis Şahbaz'ın avuktaları, laf atınca tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı ile avukatlar arasında tartışma yaşandı. Polis merkezi amiri, duruşma salonuna gelerek, polislerin kendi girdiğini söyledi. Avukat Yılmaz ise amirin üzerine doğru giderek, “yalan söylüyorsun. Bunları sen yerleştirdin” diyerek çıkıştı.

09:00 Salona Ethem Sarısülük ailesini savunmak üzere yaklaşık 50 avukat girdi. Ethem'in annesi Sayfı, kardeşleri Mustafa ve Cem Sarısülük de müşteki sıralarında oturdu. İzleyiciler ise izleyici sıralarının orta iki sırasına oturtulan polislerin arka kısmına alındı.

Mahkeme salonunuda izleyici sıralarında “güvenlik gerekçesiyle” 50 tane sivil giyimli çevik kuvvet polisi oturturuldu. Bu uygulama adliye tarihinde ilk kez yaşanıyor.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma nedeniyle Ankara Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Adliye çevresinde çok sayıda çevik kuvvet polisi konuşlandırılırken, bir o kadar da sivil ekipler görev aldı.

Duruşmanın görüleceği Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin önü ile buraya giden koridorlarda da yoğun güvenlik önlemi gözleniyor. Emniyet, sanık polisi korumamak için daha duruşma başlamadan mahkeme salonuna 50 kadar sivil giyimli çevik kuvvet polisi soktu. Sivil çevikler, izleyici sıralarına oturarak duruşmayı beklemeye başladı. Sıralarda polislerin oturması nedeniyle diğer izleyicileri sınırlı yer kaldı. Mahkeme kapısı önünde 50 kadar çevik, 50 kadar da sivil polis bulunuyor.

Sanık polis Ahmet Şahbaz'ın tanınmamak için peruk, takma bıyık ve gözlük taktığı gözlendi.