Teklif, Adli Sicil Kanunu'nda değişiklik yaparak, sabıka kayıtlarının tüm kaymakamlıklarca verilmesine imkan sağlıyor. 

Arşiv bilgileri; ilgilinin ölümü üzerine; Anayasa'nın ''Milletvekili seçilme yeterliliği''ni düzenleyen 76. maddesi ile bazı kanunlarda yer alan ve bir hak mahrumiyetine neden olan mahkumiyetler bakımından, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla, kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl ve her halde 30 yıl geçmesiyle; diğer mahkumiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 5 yıl geçmesiyle tamamen silinecek. Bu düzenleme, eski kayıtlar için de uygulanacak. 

Bununla, mevcut yasada 80 yıl olan mahkumiyetleri arşivde saklama süresi 15 yıla indiriliyor, ancak kişi memnu haklarını almamışsa bu süre 30 yıl olarak uygulanacak. 

Teklifle; kanunla silinme koşullarının gerçekleşmesi halinde, daha önce mahkemelere ait olan arşiv kaydının silinmesi yetki ve görevi, iş yükü dikkate alınarak ve yargının hızlandırılması amacıyla Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne veriliyor. 

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, adli sicil kayıtlarının kaymakamlıklarca verilmesinin; kişisel verilerin giziliği bakımından sakıncalı olabileceğini ve ileride yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. İyimaya, ''Pratiğe uygun Anayasa ruhuna uygun değil'' dedi. 

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Yüksel Hız, adli sicil kayıtlarının kaymakamlıklarca verilmesinin hizmeti kolaylaştırma amacı taşıdığını, Adalet Bakanlığı'nın buradan elde ettiği gelirden de vazgeçtiğini ifade etti. Hız, geçen yıl adli sicil kayıtlarından alınan ücretlerden 52 milyon TL gelir elde edildiğini bildirdi. 

Hız, Adli Sicil Bankasında halen 6 milyon 843 bin 133 suç kaydının bulunduğunu, teklif yasalaşırsa toplam 1 milyon 826 bin 992 suç kaydının silinebileceğini ifade etti. 

CHP Muğla Milletvekili Hakkı Süha Aldan, kamuoyunda ''Haberal yasası'' olarak bilinen teklifin de bir an önce yasalaşmasını istediklerini söyledi. 

Madde ihdası 

Komisyonda verilen bir önergenin kabul edilmesiyle teklife yeni bir madde eklendi. 

Bu madde ile Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılıyor. 

Mevcut kanunda elektronik kart uygulaması ile kamera ve benzeri teknik donanımın, Spor Toto Süper Lig müsabakalarının gerçekleştirildiği stadyumlarda 14 Nisan 2012 tarihine kadar kurulması öngörülürken, teklif, bu sürenin 14 Nisan 2014 tarihine uzatılmasını içeriyor. 

Yürürlükteki kanuna göre, bu yükümlülükleri yerine getirmeyen Spor Toto Süper Lig kulüplerine, her bir müsabaka için 100 bin lira idari para cezası verilecekti.




AA