En az 40 kişinin ölümü, 200'e yakın kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan hızlı tren kazasının hemen ardından tam bir hükümet skandalı yaşandığı ortaya çıktı. Çinli yetkililerin, tren kazasının ardından ölenlerin ve yaralananların aileleri tarafından açılan davalara müdahale ettiği ve avukatlık bürolarına "acil uyarı gönderdiği" anlaşıldı. Uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre Çin Adalet Bürosu ve Hukukçular Derneği tarafından gönderilen acil uyarı notunda ise "Tren kazası, sosyal istikrar konusunda büyük bir hassasiyet sorunu doğurabilir. Bizden izin almadan hiçbir davayı üstlenmeyin" ifadeleri yer alıyordu.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Çinli yetkililer devlet kanalında özür diledi.

EVET YAPTIK AMA HELE SORUN BİR NİYE YAPTIK!
Aslında konuyla ilgili en az skandal kadar ilgi çekici olan bir diğer ayrıntı, Çinli yetkililerin neden böyle bir girişimde bulunduğuna ilişkin bahaneleri oldu. Gelen bilgiler, çünkü Çin mahkemelerinin hükümet güdümünde olmasına rağmen
Çin hükümetinin kazanın ardından yüksek seviyede bir yasal problemle karşı karşıya kalacağından emin olduğu ve bu nedenle böyle bir girişimde bulunduğu şeklinde.
Xinhua Haber Ajansı, Adalet Bürosu ve Hukukçular Derneği'nin 23 Temmuz'da gerçekleşen kazadan sadece üç gün sonra başta kaza bölgesine en yakın şehirlerdeki hukuk bürolarından başlamak üzere "acil uyarı"yı gönderdiğini yazdı.

Skandalın ortaya çıkmasının ardından bir hukuk uzmanı, Çinli otoritelerin bu yöntemi ilk kez uygulamadığını, her büyük kazanın ardından bu tip uyarılarda bulunduğunu iddia etti.

Kazanın ardından kazanın mağduru olan toplam 15 aile, 915 bin Yuan yani 143 bin dolarlık tazminat konusunda devletle anlaşmıştı.


HABERTURK.COM