ANKARA - Kemal Karadağ

Adalet Bakanlığı, çeşitli bilişim sistemleri geliştirerek hizmete sundu.

Bakanlık, geçen yıl hükümlü ve hüküm özlülerin (hükmen tutuklu) cezaevleri arasındaki nakil işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi için "Hükümlü-Hüküm Özlü Nakil Sistemi (HÜNSİS) Projesi"ni uygulamaya geçirdi.

Kamu ve özel şirketlerin, internet üzerinden, kurumlarıyla ilgili dava, icra ve iflas dosyalarını takip etmeleri amacıyla Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) Kurum Portal Bilgi Sistemi de kuruldu.

Bugüne kadar 974 şirket ve 260 kamu kurumu UYAP Kurum Portal Bilgi Sistemini kullandı. Ticari faaliyet gösteren şirketlere ücretli olarak hizmet veren uygulamayla Bakanlık, gelir de elde etti.

Türkiye'nin suç haritası çıkarıldı

Adalet Bakanlığı, suç türleri, fail profilleri, hakim ve savcı performansları gibi bilgileri içeren, suçun önlenmesine yönelik çalışmalara rehberlik yapacak "Adli Veri Bankası"nı da kullanıma sundu.

"Adaletin Google"ı olarak adlandırılan veri bankasıyla, Türkiye'nin suç haritasının çıkarılması sağlandı. Adli Veri Bankasında yer alan istatistiklerden suçun önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında da faydalanıldı.

Üç projeye ödül

Bakanlığın üç büyük projesi teknoloji ve bilişim alanında da dikkati çekti. Projeler, International Data Corporation (IDC) tarafından Antalya'da düzenlenen IDC Kamu Teknoloji Ödülleri 2017'de ödül aldı.

Bakanlığın HÜNSİS projesi "En İyi İş Etkinleştirme Projesi" kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Adli Veri Bankası ve UYAP Kurum Portal Sistemine de ödül verildi.

Kaynak: AA