Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ergenekon davasında çıkan kararların ardından ortaya atılan genel af iddialarını yalanladı. Gül, böyle bir konunun gündemde olmadığını söyledi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 3. zirvesi için Azerbaycan’da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, haber kanallarının Ankara temsilcilerinin sorularını cevaplandırdı. CNN Türk ve NTV’nin haberine göre, genel af söylemlerine yönelik iddiaları değerlendiren Gül, affın konuşulan bir konu olmadığını belirtti. Çözüm sürecine de değinen Cumhurbaşkanı, sürecin cesur ve iyi niyetli bir adım olarak takdir edilmesi ve kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Gül, “Takdir edilmezse ve olgunlukla karşılanmazsa tabii ki devam etmez. Son dönemlerde illegal kıyafetlerle gece yarıları gösteriler yapılıyor. Bunları yapmak ve sorumsuzca açıklamalarda bulunmak herkesi tedirgin ve irite eder.” uyarısında bulundu. Gül’e, Gezi olaylarının eylül ayında da devam edeceği yönündeki açıklamalar da hatırlatıldı. Gül, şu karşılığı verdi: “Beklenti, korku dillendirmek doğru değil. Demokrasiyle idare edilen, tam üyelik müzakerelerine başlamış bir ülkeyiz. Protestolar olabilir. Tüm bunların kanunlar çerçevesinde olması önemli. Bu açıklamaları çok gereksiz görüyorum. Tabii ki üniversiteler açılacak, maçlar yapılacak. Biz hepsi ile gurur duyarız.”

Cumhurbaşkanı Gül, Balyoz ve Ergenekon davaları üzerinden Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e yönelik eleştirileri ise şöyle değerlendirdi: “Orgeneral Özel’in Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hak ve hukukun korunması konusundaki çabasının şahidiyim.” Gül, Balyoz davasına ilişkin soruya da, “Kimseye sen suçlusun da, değilsin de denemez. Hepimizin hukuk sürecinin usul ve esaslara uygun bir şekilde sonlanmasını beklememiz gerekir.” cevabını verdi.

Zaman