İslamabad yönetimi, Washington’dan gelen suçlayıcı açıklamalar karşısında savunmaya geçti

Pakistan egemenliği unuttu

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari (altta sağda) militanlara karşı harekete geçmedikleri yönündeki görüşleri reddederken Pakistanlı bir istihbarat yetkilisi ise utanç duyduklarını ifade etti. Bin Ladin operasyonunun egemenlik ihlali boyutunu ise bir tek eski Cumhurbaşkanı Müşerref dile getirdi. Müşerref, “Amerikan birlikleri sınırdan geçerek, kentlerimizden birinde eylem gerçekleştiriyor. Bu Pakistan halkının kabul edebileceği bir şey değil” dedi. ABD’nin Pakistan’daki büyükelçiliği ve konsoloslukları, ikinci bir emre kadar halka verilen rutin hizmetlerini durdurdu. (REUTERS)

ELÇİN POYRAZLAR

WASHINGTON - El Kaide lideri Usame bin Ladinin, ABD güçlerince Pakistan topraklarında bu ülke yetkililerini bilgilendirmeden düzenlediği baskın sonucunda öldürülmesinin ardından Washington-İslamabad ilişkilerinde çatlak yaşanabileceği görüşü öne çıktı. Washingtonda dünyanın en çok arananlar listesindeki Bin Ladinin Pakistanda nasıl böylesine göz önünde gizliyaşadığına ilişkin sorular yükselirken operasyona katılmadıklarını açıklayan Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari militanlara karşı harekete geçmedikleri yönündeki görüşleri reddetti.

Bin Ladinin uzun süredir Pakistanın başkentine yaklaşık 100 km. uzaklıktaki Abbottabadda yaşadığı, kaldığı yerleşkenin Askeri Akademinin çok yakınında yer aldığı yönündeki bilgilerin ortaya çıkmasının ardından gözler terörle savaşımdayakın müttefik İslamabad-Washington ilişkilerine çevrildi. ABD Başkanı Barack Obamanın İç Güvenlik ve Terorizmle Mücadeleden Sorumlu Başdanışmanı John Brennan, Bin Ladinin Pakistanda herhangi bir destek sistemi olmadan kalmasının akıl almaz olacağını söyledi. Bin Ladinin resmi düzeyde nasıl bir destek aldığı konusunda konuşmak istemediğini söyleyen Brennan, Pakistanlı yetkililerle yakın iletişim içinde olduklarını ve bunu araştırmayı sürdüreceklerini ifade etti.

‘Pakistan soruları yanıtlamalı’

ABD Senatosu İç Güvenlik Komitesi Başkanı Joseph Lieberman, Pakistanın Bin Ladinin İslamabad yakınlarında saklandığını bilmediğini kanıtlaması gerektiğini söyledi. Lieberman, bunun için Pakistan üzerinde gerçek bir baskının zamanı olduğunu kaydetti. ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Carl Levin de, Bin Ladinin öldürülmesinden sonra Pakistan güvenlik birimlerinin yanıtlaması gereken sorular bulunduğunu dile getirdi. Amerikan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Rogers ise ABDnin en az bir düzine üst düzey El Kaide liderinin Pakistanda olduğunu düşündüğünü belirtti.

Pakistanın İngiltere Büyükelçisi Vecid Şemsül Hasanın Bin Ladinin öldürülmesiyle sonuçlanan operasyonu ABD ile ülkesinin ortak yürüttüğü iddiası kısa bir süre sonra Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari tarafından yalanlandı. Zerdari, Amerikan Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesinde, Pakistanın topraklarındaki militanlara karşı harekete geçmediği yönündeki görüşleri de reddetti. El Kaide liderinin yerinin Pakistanlı yetkililerce bilinmediğini savunan Zerdari, Bin Ladin, onun olabileceğini düşündüğümüz hiçbir yerde değildiifadesini kullandı. Zerdari, ortak bir operasyon olmasa da, ABD ile Pakistan arasındaki on yıllık işbirliği ve ortaklığın, medeni dünyaya sürekli tehdit oluşturan Bin Ladinin yok edilmesini sağladığınıkaydetti. ABDde bazılarının, Pakistanın terorizmle mücadelede enerjiden yoksun, ikiyüzlü olduğunu iddia ettiklerini söyleyen Zerdari, bunların gerçekleri yansıtmadığını belirterek, Pakistanın El Kaideden nefret etmek için her ülkenin olduğu kadar sebepleri var. Terorizme karşı savaş, Amerikanın olduğu kadar Pakistanın da savaşıdırdedi.

İstihbarat utanç içinde

Pakistan istihbarat servisi ISI ise Bin Ladinin bulunduğu yeri tespit etmekte başarısız olduğunu kabul etti. BBCye konuşan bir ISI yetkilisi bunun için utanç duyduklarını söyledi. Yetkili, Bin Ladinin yaşadığı binaya, 2003 yılında El Kaide üyesi olduğu düşünülen başka bir kişinin kaldığı düşünülerek baskın düzenlendiğini belirtti. Ancak sonrasında evin takibine son verildiğini kaydeden yetkili iyiyiz ama Allah değilizifadesini kullandı.

Destek ağına sahip olduğu açık

Pakistann Washington Büyükelçisi Hüseyin Hakkani ülkesinin Bin Ladinin izini sürerken istihbarat servislerinin eksikliklerini araştıracağını söyledi. Hakkani, CNNye yaptığı açıklamada, Bin Ladinin bir destek ağına sahip olduğu açık. Bütün mesele, bu ağın hükümet bünyesinde mi, Pakistan devleti içinde mi yoksa Pakistan halkında mı olduğunu bulmaktadiye konuştu.

Uzmanlara göre ABDnin Bin Ladinin bulunduğu binaya Pakistan yetkililerine haber vermeden bir operasyon düzenlemesi6 iki ülke arasındaki güvensizliğigösteriyor.

İslamabad yönetiminin genel olarak Washingtondan gelen suçlamalara karşı kendini savunan bir tavır izlediği gözlenirken eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ABDye, ülke egemenliğini ihlal ettidiyerek tepki gösterdi. Hindistan kanalı CNN-IBNye konuşan Müşerref, Amerikan birlikleri sınırdan geçerek, kentlerimizden birinde eylem gerçekleştiriyor. Bu Pakistan halkının kabul edebileceği bir şey değil dedi. Operasyonun Pakistan özel birlikleri tarafından yapılmasının daha iyi olacağını söyleyen Müşerref şu ifadeleri kullandı: Eğer iki kurum ortak düşmana karşı operasyon yürütecekse karşılıklı güven olması gerekir. Ülkesinin El Kaide ve Talibanla savaşta olduğunu belirten Müşerref, bazı Pakistanlıların Bin Ladinle işbirliği yapma olasılığının da bulunduğunu kaydetti. Müşerref El Kaidenin hâlâ olduğu uyarısında bulunarak çatışma kazanıldı ama savaş sürüyordiye konuştu. İki ülke arasında ABD’nin insansız uçaklarının düzenlediği saldırılar yüzünden gerilim yaşanıyor.