TRABZON

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Trabzon İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısının ardından Belediye binası önünde toplanan kalabalığa hitap etti.

Konuşmasına, alanda toplanan kalabalığı selamlayarak başlayan Erdoğan, cuma, cumartesi ve pazar günlerini Doğu Karadeniz'de geçirdiğini hatırlattı.

"Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik." dediklerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi, birileri ortalığı karıştırıyor. Neymiş, bizi dövize mahkum edeceklermiş. Kur, faiz... Neymiş, Çarşamba günü saat 18'e kadar Papazı bırakın. Bırakmadığımız takdirde yaptırımlar başlayacakmış. İçişleri Bakanımızı, Adalet Bakanımızı yaptırımlara mahkum edeceklermiş. Ne oldu biz de kalktık, anında Amerika'nın İçişleri ve Adalet Bakanına aynı yaptırımı kelimesi kelimesine uyguladık. Şimdi yeni bir şey daha çıkardılar. Demir çelikte bize yaptırım... Amerika bak, Dünya Ticaret Örgütü diye bir örgüt var. Bu örgütün kuralları içerisinde senin kuralsızlığın yok. Biz, uluslararası hukuka göre hareket ederiz. Hukuk tanımama gibi bir anlayış, Türkiye'de yoktur. Dolayısıyla, biz kendilerini hukuka davet ediyoruz."

"Suç işleyen bedelini ödeyecek"

"Biz, sizinle NATO'da beraber değil miyiz, beraber hareket etmiyor muyuz?" diye soran Erdoğan, "Stratejik ortak değil miyiz? Ne oldu şimdi size, bu ortaklığı niye bozuyorsunuz? Demek ki suç bizde değil? Suç nerede, onlarda... Şimdi senin adamın suçluysa, eğer terör örgütleriyle ilişkisi varsa, bu ülkenin de bir yargı sistemi, hukuk sistemi var, gereği neyse bunu yapar." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siz benim Halk Bankası Genel Müdür Muavini'mi hiçbir suçu yokken tutuklayacaksın, siz kalkıp Halkbank'ımıza hiçbir ilgisi alakası yokken yaptırım uygulayacaksın, Türkiye'den de kalkıp burada farklı şeyler isteyeceksin. Biz, burada bir mütekabiliyet anlayışıyla hareket etmiyoruz. Sen öyle yaptın da biz böyle yapıyoruz diye bir mantıkla değil, suç işleyen bedelini ödeyecek. Olay budur." şeklinde konuştu.

Amerika'yla hiçbir zaman kötü olmanın gayreti içine girmediklerinin altını çizen Erdoğan, Arapların "Men dakka dukka" sözünü hatırlattı, "Biz de onu yaparız" dedi.

Hiçbir zaman münasebetleri kötülemekten yana olmadıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dışarıda bunlar, içeride de Kılıçdaroğlu, kalkıp akıl veriyor. Ya o aklı sen kendine sakla. Bir girdin, iki, üç, dört, beş, altı, yedi, sekiz mağlup oldun. Mağlup da mağlup... Senin demokrasi anlayışın bu... Şimdi 'Kongreye gitmiyorum' diyorsun. İster git ister gitme, o bizim derdimiz değil. Ama senin demokrasi, hak ve özgürlük anlayışın bu. Ama bizde böyle bir şey yok."

Ankara Spor Salonu'nda 4 Ağustos'ta AK Parti Kadın Kolları Kongresini yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, "Önümüzdeki cumartesi genel merkezimizin kongresini yapacağız. Orada onlara güzel bir demokrasi dersi vermek isteriz. Dilerim ki takip etsinler. Ama işlerine gelmez. Nasıl bir demokrasi, kongre olurmuş görsünler. Şu karşımdaki tabloya bakıyorum. Bu tabloya bakınca ben Rabiamızı görüyorum." ifadelerini kullandı.

"Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" vurgusu yapan Erdoğan, alandaki kalabalıkla birlikte "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısını söyledi.

Muhabir: Aynur Ekiz

Kaynak: AA