WASHINGTON- Gülbin Yıldırım

ABD'li ekonomistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün bitecek toplantısından piyasaları "şaşırtacak" bir sonuç çıkmayacağını belirtti.

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fed’in, faiz oranını mart toplantısında yüzde 0,75-1 aralığına yükselttikten sonra ara vermesinin kademeli normalleşme söylemiyle örtüşeceğini söyledi.

Sweet, "FOMC toplantısı olaysız geçecek. Faiz oranında, bilançoda veya sözle yönlendirmede herhangi bir değişiklik olmayacak." dedi.

“Fed, kendisini köşeye sıkıştırmaz”

Moody's Analytics Direktörü Sweet, FOMC karar metninde bir sonraki toplantıya yönelik sinyal verilip verilmeyeceği sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Vadeli işlemler, haziranda faiz artırılmasına halihazırda yüzde 70 olasılık veriyor. Bu nedenle karar metninde haziranda faiz artırmayı garantileyen güçlü bir dil kullanılacağını düşünmüyorum. Bence piyasa beklentileri şu an tam istedikleri seviyede seyrediyor. O zamana kadar beklentileri daha fazla yükselterek istedikleri yere getirebilirler. Biz de haziran toplantısından hemen önce bu görüşmeyi yaptığımızda 'kesin sonuç faiz artışı' diyebiliriz. Buna karşın 6 hafta içinde pek çok gelişme yaşanabilir. Bu nedenle Fed'in, bugün yayınlanacak FOMC karar metninde haziran toplantısına işaret ederek kendisini köşeye sıkıştırmayacağını düşünüyorum."

"Fed haziranda faiz artıracak"

Moody's Analytics’in, Fed'in haziranda faiz artırmasını beklediğini ifade eden Sweet, "Haziranda faiz artıracaklarını düşünüyoruz. Fed, sıkılaştırma dönemlerinde sürpriz yapmayı sevmiyor ve eğer beklenmeyen bir şok, jeopolitik gelişme ya da ekonomik verilerde ani bir kötüleşme olmazsa haziranda muhtemel faiz artırır." dedi.

Toplantıda bilançonun ne zaman ve nasıl küçültülmeye başlanacağıyla ilgili canlı bir tartışma yaşanacağı öngörüsünde bulunan Sweet, Fed'in, yeniden yatırım programını azaltarak küçültmeye başlayacağını düşündüğünü, bu sürecin bu yılın sonunda ya da 2018'in başında başlayacağı görüşünü taşıdığını kaydetti.

"Karar metninde ufak değişiklikler olabilir"

High Frequency Economics’in Başekonomisti Jim O’Sullivan da FOMC’nin mayıs toplantısında faiz artırmayacağını ifade ederek, "Fed bugün faiz artırmayacak. Çünkü üst üste faiz artırmak, verdikleri kademeli sıkılaştırma mesajına ters düşer." dedi.

Fed'in para politikasına yön veren organı FOMC'nin karar metni, Türkiye saati ile 21.00'de açıklanacak.

Kaynak: AA