Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa'da özellikle Almanya'yı dinlettiği iddialarının ortaya atılmasıyla birlikte Berlin ile Washington arasında soğuk rüzgârlar esmeye başladı. ABD'nin Milli Güvenlik Kurumu (NSA)'nun üçüncü sınıf ülke statüsünde ve hedef ülke olarak Almanya'da günde 20 milyon telefon bağlantısı, 10 milyon internet veri sistemini takip ettiğinin öne sürülmesi büyük tepkilere neden oldu.

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ GEÇTİ

"Eğer haberler doğruysa dostların dinlenmesi kabul edilemez ve güveni zedeler." açıklaması yapan Federal Hükümet, Amerika'ya Soğuk Savaş döneminin geçtiğini hatırlattı. ABD nezdinde gerekli girişimlerin yapıldığını ve açıklama talep edildiğini söyleyen Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Amerika ile dost ve müttefikiz. Bizim için Amerika'nın önemi ortada ama cevaplanması gereken sorular var." diyerek Amerika'dan açıklama beklediklerini ifade etti.

MERKEL OBAMA İLE GÖRÜŞECEK

Fransa ve diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Hükümet Sözcüsü, Başbakan Angela Merkel'in de ilk fırsatta ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini söyledi. Amerika ile AB'nin imzalayacağı Serbest Ticaret Anlaşması'nı hatırlatan Seibert, anlaşmanın güven çerçevesinde ve aynı göz hizasında yapılması gerektiğini vurguladı.

Bu arada bazı Alman siyasiler ABD ile yapılan ticari anlaşmanın askıya alınmasını talep ediyor. Federal Adalet Bakanlığı'ndan bir sözcü Federal Savcılığın dinleme skandalı sonrası "İç ve dış güvenliğin tehdit altında olması" kanısıyla hareket ederek inceleme başlattığı ve dava açılıp açılmayacağının belli olmadığını söyledi.