Menzili 15 kilometre, irtifası 10 bin fit olan ve sadece ABD ordusunda bulunan İHA’nın terör örgütünün eline nasıl geçtiğinin belirlenmesi için soruşturma başlatıldı.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde sokağa çıkma yasağı gündüz kaldırıldı, şehirde arama çalışmaları ise devam ediyor.

Bu kapsamda arama yapılan bir evde, terör örgütü PKK’ya ait RQ-20 Puma modeli, sabit kanatlı insansız hava aracı ele geçirildi.

2007 yılında üretimine başlanan sabit kanatlı mini İHA’nın fiyatı 20 bin dolar. Elle atılarak kalkış yapan mini İHA’nın gündüz ve kızılötesi kamerası bulunuyor. Maksimum hızı 83 kilometre, havada kalış süresi ise 2 saat. 5.9 kilogram ağırlığında, 2.8 metre açılan kanatlara sahip İHA, 15 kilometre menzile, 10 bin fit irtifa özelliğine sahip.

İnsansız hava aracı GPS kullanılarak, su yüzeyi dahil olmak üzere belirlenen bir noktanın 25 metre civarına otomatik iniş yapabiliyor.

İHA’nın terör örgütünün eline nasıl geçtiği başlatılan soruşturma sonunda belli olacak.

PKK DEPOSUNDA ABD İHA'SI

Silopi’deki aramalar sırasında ABD yapımı bir insansız hava aracı (İHA) da bulundu. ABD yapımı İHA’nın RQ-20 Puma modeli olduğu belirlendi.

PYD'DEN GELDİ

Bu İHA’nın ABD tarafından PYD’ye yapılan askeri yardımlar arasında bulunduğu tahmin ediliyor. İHA’nın parçalarının, Silopi Belediyesine ait bir poşete sarılmış olması dikkati çekti.

Arama faaliyetleri sırasında ayrıca, çok sayıda karton sigara, “İnadına demokrasi, inadına HDP” yazılı broşürler ile “BDP tüzüğü” ele geçirildi.

Kaynak: HABER7.COM