NEW YORK

ABD'de müşterek federal yargıç, iPhone'ların şifresinin kırılması dair Amerikalı uygulayım bilimi devi Apple'a baskı yapılamayacağına hükmetti.

New York Doğu Bölgesi Mahkemesi Yargıcı James Orenstein, Brooklyn'de bitmeme fail müşterek narkotik davasında, ele geçirilen müşterek iPhone'un şifresinin ilenç talebini reddetti.

Orenstein, kararında, 'ABD hükümeti, sormaca kapsamında, Apple'ı rızası haricinde müşterek yükümlülüğe zorlayamaz' ifadesini kullandı.

Karar, FBI'ın San Bernardino soruşturmasını da etkileyebilir. FBI, Aralık 2015'te ABD'nin San Bernardino kentinde yıldırı saldırısı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk'a ilişik iPhone'un şifresinin kırılmasıyla ek Apple'dan iane istem etmişti. Ancak Apple, evren genelindeki milyonlarca iPhone kullanıcılarının mahremiyet ve düzenlilik haklarına ayraç ederek, bu talebi arka çevirmişti.

Apple ile FBI ortada savaşma ülkede millî düzenlilik ve bireylerin düzenlilik hakları ortada münakaşaya sefer açarken, Orenstein sonucunda bu ikileme de dikkati çekti.

Toplumdaki değişik görüşlerin çabucak müşterek balans bulmasının önemini vurgulayan Orenstein, kararında, 'Bu ağız dalaşı çağ yapılmalı ve günümüzün teknolojik ve kültürel gerçeklerini değerlendirebilen anayasa koyucular çeşidinden ele alınmalı' dedi.

Apple, FBI ve Adalet Bakanlığının avukatları 22 Mart'ta, 'San Bernardino davası'nın duruşmasında hakkında karşıya gelecek.

Muhabir: Övünç Kutlu

Kaynak: AA