WASHINGTON

ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, ülke ekonomisi için en büyük riskin "Washington" olduğunu söyledi.

Kaplan, Amerikalı finans sitesi MarketWatch'a verdiği mülakatta yeni yönetimin politikalarından endişe duyduğunu dile getirdi.

"ABD ekonomisi için en büyük risk ne?" sorusuna "Washington" yanıtını veren Kaplan, sağlık, vergi, ticaret gibi alanlarda planlanan politika değişikliklerinin tüketici harcamalarını olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

"Yüksek maliyetli sağlık sigortası tüketimi azaltabilir"

Dallas Fed Başkanı Kaplan, yaşlıların sağlık hizmetleri için daha fazla para ödemek zorunda kalacağı yüksek maliyetli bir sağlık sigortası yasasını, politikaların tüketimi azaltabileceği durumlara örnek olarak gösterdi.

Ayrıca, korumacı ticaret politikalarının ABD'nin yeni istihdam olanakları yaratmasına değil kaybetmesine neden olacağını vurgulayan Kaplan, "Ticaret hakkındaki görüşlerimizde farklılıklar görmeyi umuyorum. Buna ihtiyacımız var. İstihdam artışına darbe vurabilir ve missillemelerde iş imkanlarına mal olabilir" ifadelerini kullandı.

"Temel senaryom 3 faiz artışı"

Kaplan, bu yıl toplamda üç kez faiz artırılmasının kendisinin temel senaryosu olduğunu vurgulayarak, bunun ekonominin dengede kalmasını sağlayacağını belirtti.

Bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkına sahip olan Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Fed'in 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu bu yıl içinde küçültmeye başlamasının sağduylu olacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Kaynak: AA