BEYRUT - Muhammed Ali Akman

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Halis Bilden, Yardım ve Geliştirme Dernekleri Birliği (URDA) tarafından düzenlenen "Uluslararası Mülteci Krizinde Bir Sonraki Adım" konferansı için geldiği Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Savaş nedeniyle yerlerinden olan milyonlarca Suriyeliye tüm dünyanın sahip çıkması gerektiğini belirten Bilden, Türkiye'nin misafir ettiği 3 milyon sığınmacı için yaklaşık 25 milyar dolar harcadığının altını çizdi.

AFAD Başkanı, AB'nin ise Türkiye'deki Suriyeliler için toplam 6 milyar avroluk katkı sözü verdiğini, ancak şimdiye kadar bunun beşte birini bile sağlamadığını hatırlattı. AB'yi mültecilere verdiği sözü yerine getirmeye çağıran Bilden, şunları söyledi:

"AB ülkeleri, Suriyeli mültecilere daha fazla ilgi göstermeli, en azından verdikleri sözleri tutmalıdır. Bu mazlumların, ezilmişlerin, yerlerinden edilmiş insanların sesini tüm insanlık duymalıdır. Hiçbir ülke mültecileri kullanarak kendi vatandaşları için bir şey istemez. Ülkemizin çok güzel bir ekonomisi var. Bizim tek bir kuruşa ihtiyacımız yok. Biz, bunları derken, mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyoruz. AB, Suriyeli mültecilere verdiği sözü yerine getirsin."

"AFAD, şimdiye kadar 150'den fazla ülkeye gitti"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı gereği dünyanın neresinde bir sorun, felaket, mazlum varsa oraya gittiklerini vurgulayan Mehmet Halis Bilden, AFAD'ın son çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"Bir yerde sel, deprem veya başka bir sorun, afet varsa ve bize ihtiyaç duyuluyorsa biz orada olduk. Bu kapsamda AFAD, şimdiye kadar 150'den fazla ülkeye gitti. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile son zamanlarda Afrika'ya yönelik yardımlarımızı artırdık. Önümüzdeki ramazan ayı içinde Yemen'e gönderilmek üzere 15 bin ton gıda içeren yardım gemisi hazırlığımız var."

Kaynak: AA