Anayasa değişiklik paketiyle kabul edilen ve vergi borcu ya da askerlik nedeniyle yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını öngören düzenleme 71 bin kişiyi rahatlattı. ‘’Devlet aleyhinde faaliyette bulunan’’ 528 kişinin de aralarında bulunduğu toplam 71 bin 516 kişinin, yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı. Artık sadece mahkeme kararı ile yurt dışına çıkış engellenebilecek.

12 Eylül referandumunda değişikliği kabul edilen bir düzenlemeyle  vatandaşın yurt dışına çıkma özgürlüğü ancak suç soruşturması veya kovuşturması nedeniyle hakim kararına bağlı olarak sınırlandırıldı. Yurt dışına çıkış yasağı konulabilmesi için aranan şartlardan, “Vatandaşlık ödevi” ifadesi de madde metninden çıkarıldı. Böylece yoklama kaçağı ya da bakaya gibi askerlik durumu ile vergi borcu nedeniyle yurt dışına çıkışın önünde engel de kalmadı.

Anayasa’nın 23. maddesi ‘’Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir’’ biçimine getirildi. Daha önce bu maddede ‘’Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti vatandaşlık ödevi yada ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlandırılabilir’’ biçimindeydi…

ASKER KAÇAKLARI VE NAYLON FATURACILAR
MHP’li Alim Işık, yeni Anayasa’da “vatandaşlık ödevini” yerine getirmeyenlerin yurt dışına çıkışlarının kolaylaşacağına dikkat çekti. Naylon fatura gibi yollarla devleti dolandıranlar ile askerlik görevini yerine getirmeyenlerin durumuna dikkat çeken Işık, vergi borçlularının tahsili ve askerlik yapmayanlar hakkında nasıl işlem yapılacağını sordu.

Işık’ın önergesini cevaplayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay devletin iç ve dış güvenliği aleyhine faaliyette bulunduğu gerekçesiyle, yargı kararı olmadan yurtdışına çıkışı engellenen 528 kişinin yasağının kaldırıldığını, yasağı kaldırılanların toplam sayısının ise 71 bin 516 olduğunu bildirdi.

Bakan Atalay ayrıca, vergi daireleri ve mal müdürlüklerince yurtdışı çıkış yasağı talep edilen ve hakkında yurtdışı çıkış yasağı konulan 71 bin 516 vatandaşın yasağının da anayasada yapılan düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle bilgisayar kayıtlarından silindiğini kaydetti.



gazeteport