İstanbul- CHP İstanbul İl Gençlik Kollarının "üniversiteler yök olmasın" sloganıyla gerçekleştirdiği "Türkiye de üniversite ve Bilim" paneli CHP İstanbul İl Başkanlığı konferans salonunda gerçekleştirildi.

YÖK, tutuklu öğrenciler, TUBA, özgür üniversite ve bilim konularının tartışıldığı panelin açılış konuşmasını yapan CHP İstanbul İl Gençlik Kolu Başkanı Selçuk Sarıyar tek tip üniversite yerine uzmanlaşmış üniversite anlayışının oluşması gerektiğini savundu.
Farklı alanlarda eğitim ve araştırma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla farklılaşan ve uzmanlaşan yüksek öğretim kurumlarına ihtiyaç bulunduğunu belirten Sarıyar, "Üniversitelerin sadece türban ve katsayı problemlerinin konuşulduğu alanlar olmaktan çıkarılması ve hükümetin üniversiteleri yandaşlaştırma politikalarına karşı durulması gerekir" diye konuştu. Sarıyar tutuklu öğrencilere değinerek "Türkiye de üniversiteler tutuklu, bilim tutuklu ve öğrenciler tutuklu. Beşyüze yakın arkadaşımız AKP'nin sindirme politikalarıyla tutuklanarak cezaevlerine konuldu. Demokrat, sosyal demokrat, sosyalist bütün arkadaşlarımız bir araya gelerek bu süreçte tutuklu arkadaşlarımız için ortak hareket etmelidir" dedi.

Mumcu: Tutukluluk süreleri CHP'ye etkileyecek

Panel konuşmacılarından Radikal gazetesi yazarı Özgür Mumcu mücadelenin hiçbir zaman bitmeyeceğini söyleyerek "Türkiye'de hiçbir şey hiçbir zaman iyi gitmiyor. AKP döneminde önce tasvip etmesem de bir denge vardı. İleri demokrasi denilen süreçte bu dengenin ortadan kalkmasıyla bir boşluk oluştu. Bu boşluğu da hükümet doldurmaya çalışıyor. Bunu TÜBA'da, yargıda ve üniversitelerde görüyoruz. Sindirme politikasıyla karşı karşıyayız" dedi. Tutukluluk sorununun eski bir sorun olduğuna değinen Özgür Mumcu CHP'lilerin de aralarında bulunduğu dinleyicilere "Bu tutukluluk süreci böyle giderse CHP gibi yüzde 25 oy alan bir partiyi de sizleri de etkileyecektir" diye seslendi.

TÜBA'da yaşanan son gelişmeleri anlatan Prof. Dr. Naci Görür ise başarılı bilim adamlarını yine başarılı bilim adamlarının seçmesi gerektiğini belirterek politik güce bağlı bilim akademilerinin olamayacağını belirtti.

78'liler Vakfı: CHP ile faşizme karşı ortak mücadele verildi

78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can ise 70'lerde verdikleri mücadeleyi topluma dayandırarak tüm toplumun faşizme ve baskılara karşı durduklarını, o dönemde CHP ile ortak mücadele verildiğini dile getirerek YÖK 67 ve 78 gençliğinin tasfiyesidir ve YÖK'e karşı olmak darbeye karşı olmak demektir' dedi.

Sabah erken saatlerde başlayan panele CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Ögüt, 78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Prof. Dr. Naci Görür, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube sekreteri Avukat Güçlü Sevimli, Genç-Sen kurucu üyesi Kıvanç Eliaçık ve CHP Gençlik Kolları Üniversitelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Barbaros Dinçer'de konuşmalarıyla katkıda bulundular.

Cumhuriyet