Bakan Elvan, 2023 hedefinin Akdeniz bölgesi için 7.5 milyonluk, 2035 yılı için de 14 milyonluk konteyner olduğunu belirtti.



MERSİN MEGA GEMİLERE KAPISINI AÇTI



"Hizmete açılan terminalin sahip olduğu olanaklar bugünkü endüstrinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliktedir. Bu önemli yatırım mega gemilere Mersin’in kapılarının açılmasını sağlamıştır. MIP ilerleyen süreçte direkt seferlerin açılması ve sefer sürelerinin kısalmasıyla Orta Doğu ve bağımsız devletler topluluğu ülkelerinin de ana limanı konumuna erişecektir. Altyapı, teknoloji ve insan kaynağı olarak yaptığımız yatırımların yanı sıra MIP bölgede yarattığı ekosistem ile de kente ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanmaktadır."

Bu yatırımların sonucu olarak, MIP’in bugün, yıllık 1 milyon 500 bin TEU konteyner, 9 milyon ton konvansiyonel yük istifleyen, yıllık toplam işlem hacmi 30 milyon tonu aşan, dünya klasmanında rekabet eden bir liman haline geldiği bilgisini veren David Yang daha sonra şu bilgileri verdi:

“Hizmet verdiğimiz 17 konteyner operatörü ile birlikte 100’den fazla limana bağlantı kuruyoruz. Ayrıca EMH Terminali’nin sahip olduğu altyapı ve ekipman ile limanın yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 1 milyon 800 bin TEU’dan 2 milyon 600 bin TEU’ya ulaştı. Biz gelecekte dünya ölçeğinde bir limanı Mersin’e kazandırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

1,5 yılda tamamlanan East Med Hub Terminali’nde hizmet vermesi amacıyla 49 metre yüksekliğinde 23 sıra 4 adet dev rıhtım vinci yatırımı yapıldı ve bu vinçlerin yıllık elleçleme kapasitesi toplam 800 bin TEU’dur. Ayrıca geri sahada çalıştırılacak 8 adet 6+1 sıralı elektrikli RTG, 15 adet terminal traktör ve 3 boş konteyner elleçleyicisi ve 2 adet römorkör BP (2X60T) satın alındı. MIP, PSA ve Akfen’den aldığı güçle hem hizmet kalitelerini artıracak iş planları ortaya koyacak, hem de müşterilerine ve ülke ekonomisine yarar sağlayacak yeni hedefler yaratarak istikrarlı bir şekilde büyümeyi sürdürecektir.”

YATIRIM HAMLESİ BAŞLATTIK

Akfen Holding ve MIP Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise, Türkiye’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi istikrarlı bir şekilde büyümesi için yatırımlarına durmadan devam ettiklerini söyledi. Akın, Akfen Holding olarak 2017 yılı için toplam 6 milyar TL’lik’ yatırım hamlesi başlattıklarını belirterek şöyle dedi:

"Bunun 3,4 milyar TL’sini sağlık alanında Kamu-Özel İşbirliği (PPP) modeli ile yatırımını üstlendiğimiz Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ şehir hastaneleri projeleri oluşturuyor. Şehir Hastaneleri projelerimizi 2017 yılı sonunda hizmete açılıyor. Ayrıca enerji sektöründe 1,8 milyar TL’lik bir yatırım planımız var. Türkiye’nin hızla artan enerji talebine katkı sağlayabilmek adına HES, GES ve RES projelerimizi çeşitlendirerek yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımıza devam ediyoruz.”

LİMANA YATIRIM SÜRECEK

Liman ve madencilik sektöründeki yatırımlarına devam ettiklerini vurgulayan Akın, Mersin Uluslararası Limanı (MIP) bünyesinde hayata geçirdikleri East Med Hub Terminali (Doğu Akdeniz Terminali) devam eden yatırımların ilk adımını oluşturduğunu, 2014 yılında başlanılan rıhtım genişleme projesinin birinci fazını böylece hizmete açtıklarını anlattı. Akın, terminalin devreye girmesi ile birlikte limanın rıhtım kapasitesinin 2,6 milyon TEU’ya ulaştığını, projenin ilk fazı için şu ana kadar yaklaşık 600 milyon yatırım yaptıklarını, genişleme projesinin ikinci fazına ise 2017 yılında başlayacaklarını bildirdi.

2007 yılında MIP’nin imtiyaz hakkını devralmak için 755 milyon dolarlık imtiyaz bedeli ödediklerini hatırlatan Akın, "Yeni hizmete açtığımız EMH Terminali ile birlikte MIP için bugüne kadar yaptığımız yatırımların toplam değeri 1 milyar doları aştı. Mevcut durumda maksimum 400 metre uzunluğunda ve 15 metre derinliğinde olan 18.000 TEU kapasiteli gemilerin uğrayabildiği limanda, East Med Hub Terminali (Doğu Akdeniz Terminali) ile mega gemilere hizmet verilmeye başlandı ve böylece aktarmasız direkt seferler yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kentin her geçen gün biraz daha gelişip değiştiğini, mevcut problemlerin çözümü için de büyük çaba gösterdiklerini, bu yatırımın son derece önemli olduğuna işaret etti. Törende konuşan Vali Çakacak da hayata geçirilen yatırımla Doğu Akdeniz’in en önemli liman kentleri başında gelen Mersin’in dünyayla olan bağlarını güçlendirerek her şeyi daha da pekiştireceğini dile getirdi.

BAKANDAN İKİNCİ LİMAN MÜJDESİ

Törende son konuşmayı Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan yaptı. Söz konusu yatırımın önemine işaret eden Bakan Elvan şunları söyledi:

“Mersin'in ticaretinde Türkiye’nin ticaretinde Mersin limanının önemli bir yeri var. Bu liman sadece ülkemiz için değil bu bölge içinde önemli bir limandır ki Ortadoğu, Kafkaslar aslında ana deniz ticaret hattının en önemli merkezleri konumundadır. Bizim 2023 hedefimiz Mersin limanı için Mersin için Akdeniz bölgesi için 7.5 milyonluk konteyner. Şu an MIP 1.5 milyonluk konteyner kapasitesine ulaştı. 2035 yılındaki hedefimiz 14 milyonluk konteyner. İşte bu hedefi gerçekleştirmek için bu limanı güçlendireceğiz hem de kardeş bir liman yapılmasını sağlayacağız. 2023 hedefinin 7.5 olduğunu ifade ettim. 170 milyon dolarlık bir ilave yatırım gerçekleşti. Türkiye’ye gelen her küresel sermaye her yatırımcı Türkiye’de ki yatırımın üzerine yeni yatırımlar gerçekleşiyor. Son aylarda özellikle ülkemize yönelik bir algı operasyonu başlatıldı. Özellikle makro ekonomik göstergelere baktığımızda Türkiye’nin 2013-2014’ten farkı olmadığını görüyoruz. Şundan emin olunuz biz özel sektörümüze firmalarımıza o kadar çok güveniyoruz ki gerçekten dünyanın 4 bir yanına ihracat yapıyorlar. 6 bin 500 konteyner kapasitesinde gemiler bu limana bu proje gerçekleşmeden önce yanaşabiliyordu. Şimdi bunun 3 katı büyüklüğünde gemiler buraya yanaşabilecek. Burası sadece Türkiye’nin ithalat ve ihracatı için önemli bir liman değil. Bugüne kadar gerçekten çok başarılı çalışmalar gerçekleştirdiler.”

BİZ ÖZEL SEKTÖRE GÜVENİYORUZ

Mersin Limanı’nın işletme hakkını devretmek istedikleri dönemde çok büyük tepki aldıklarını hatırlatan Bakan Elvan daha sonra şunları söyledi:

“Bugün bu liman geçmişle kıyaslayınız özel sektörün işletmesiyle kamu işletmesi arasındaki farkı görünüz. Biz özel kesime özel sektöre güveniyoruz. Bundan devletin zararı olmadı karı oldu. Vatandaşında zararı olmadı karı oldu. Bundan sonraki süreçte özel kesimimizi ve tüm bu işletmelerimizi destekleye devam edeceğiz. Firmalarımızda özellikle Türkiye’ye yönelik yapılan bu algı operasyonlarına inanmamalarını istiyoruz. Nerede o gelişmiş Ülker? Birleşmiş Milletler Avrupa Birliği? Seslerini duyuyor musunuz? Halep’teki o yavruları o gerçekten eziyet çeken sefalet içerisinde olan aileleri kurtarmaya çalışan Cumhurbaşkanımız gecesini gündüzüne katıyor. Biz bugüne kadar bu kardeşlerimize hep sahip çıktık. İşte bizim ülke olarak diğerlerinden farkımız bu. Yine terör hadisesiyle İstanbul’da karşı karşıya kaldık. Çocuklarımız gençlerimiz şehit oldular. Şunu bilsinler siz ne yaparsanız yapın Türkiye’nin birliğini beraberliğini bozamayacaksınız. Biz öyle bir milletiz ki bu topraklar için bu vatan için her şeyimizi feda ederiz.”

Tören plaket takdimi ve toplu açılış butanlarına basılmasıyla sona erdi.

Kaynak: DHA