Kabul edilen şantaj ve askeri casusluk iddianamesinde 56 sanık için ağır suçlamalar var, ilk duruşma 20 Nisan’da

Beş bin kişinin bilgilerini çalmışlar

HİLAL KÖSE

Şantaj ve askeri casusluk faaliyeti yürüttükleri ileri sürülen emekli ve muvazzaf subaylar ile TÜBİTAK çalışanı 56 sanık hakkındaki iddianame İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sanıkların, 5 bin kişinin kişisel verilerini hukuka aykırı olarak kaydettikleri, oluşturdukları suç örgütüyle, TSK, TÜBİTAK, Havelsan ve Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı gibi devletin en stratejik kurumlarında örgütlendikleri ileri sürüldü. Sanıklar, 20-21 Nisan 2011de yargıç karşısına çıkacak.

Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçenin hazırladığı 250 sayfalık iddianamede, örgütün TÜBİTAKın TSK için yürüttüğü projeleri engellemeye çalıştığı ifade edilerek casusluk faaliyeti kapsamında elde ettikleri bazı belgeleri yabancı ülkelere pazarlamayı planladıkları iddia edildi.

TÜBİTAK görevlisi sanık Yücel Çipli liderliğinde farklı bir hücre yapılanması olduğu, TÜBİTAK çalışanı 1048 şahıs hakkında kişisel verilerin hukuka aykırı olarak elde edildiği iddia edildi.

Aramalarda, Erdek Deniz Üs Komutanlığı ve İstanbul Tersane Komutanlığına ait kroki ve fotoğrafların ele geçirildiği kaydedilerek TSKye ait değişik birlik ya da karargâhların güvenlik kamera noktaları ve iletişim hattı gibi teknik donanım altyapısını gösterir krokilerin saklandığı, değişik birlik, karargâh, savaş gemisi, askeri havalimanı, askeri uçak hangarı gibi yerlerin gizli kamera ile çekildiği belirtildi.

Cumhuriyet