KAVGA 10 DAKİKA SÜRDÜ

Milli Eğitim Komisyonu’nda öğretmenlerin bile ne getirdiğini bilmediği ve eğitim dünyasının sakıncalarına işaret ederek karşı çıktığı tasarının görüşmelerinde yumruklar konuştu. Komisyon Başkanı Avcı’nın, CHP’lilerin söz hakkı olmasına karşın 3. madde görüşmelerini tamamlamak istemesi salonu karıştırdı. Şükür’ün danışmanının kendilerine vurduğunu belirten CHP’liler “Meclis’te fedailerin yeri yoktur” dedi. Şükür, dayağı kendilerinin yediğini belirtti. MAHMUT LICALI’nın haberi

Hakan Şükür’ün danışmanı CHP’li vekillere müdahale edince vekiller birbirine girdi

Komisyonda büyük kavga

MAHMUT LICALI

ANKARA - TBMM Milli Eğitim Komisyonunda sert tartışmalarla devam eden kesintili eğitim önerisinin görüşmelerinde AKPli Hakan Şükürün danışmanları Resül Boydak ve Metin Çanakın CHPli Haydar Akar ve Mahmut Tanala fiziki müdahalede bulunması üzerine milletvekilleri birbirine girdi. Yumrukların havada uçuştuğu kavganın ardından CHPli Akar danışmanlardan şikâyetçi oldu.

TBMM Milli Eğitim Komisyonunda 3 haftadır sert tartışmalarla devam eden görüşmeler dün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çiçek dağıtılarak başlarken, yumrukların havada uçuştuğu kavgayla noktalandı. Toplantının başında AKPli Hakan Şükür, kadın vekil ve gazetecilere gül; CHPli Recep Gürkan da karanfil dağıttı. Komisyon Başkanı Nabi Avcı, CHPli 17 vekilin söz hakkı olmasına karşın 3. madde üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirterek madde üzerine verilen önergeleri okutmaya başladı. Bu sırada CHPli vekiller sıraların kapaklarına vurarak 3. madde üzerindeki görüşmelerin bitmediğini ifade etti. Komisyonun AKPli kâtibi Osman Çakırın Burası dağ başı mı?” demesi kavganın fitilini ateşledi.

Kavga 10 dakika sürdü

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Çakıra Burayı dağ başına çeviren sizsiniz diyerek yerinden kalkıp komisyon başkanlığının önüne yürüdü. İncenin ardından diğer CHPli vekiller de ayaklanarak komisyon başkanlığı önünde toplandı. Bu sırada karşılıklı laf sataşmaları devam ederken, Şükürün 10 dakika önce kadınlara gül dağıtan danışmanı Boydakın CHPli vekillere fiziki müdahalede bulunması bir anda gerginliği yumrukların konuştuğu kavgaya dö-nüştürdü. CHPli Akar, Sizin ne işiniz var burada? Dışarıdan adam mı getiriyorsunuz, adam mı topluyorsunuz? diyerek danışmanlardan birini salon dışına ittirerek kapıyı kapattı.

Çok sayıda CHP ve AKPli vekil kendi arasında yumruklaşmaya, birbirlerini tartaklamaya başladı. Bu sırada bazı vekiller de kavgayı ayırmaya çalıştı. Yaklaşık 10 dakika süren kavga toplantıya 2 saat ara verilmesiyle yatıştı.

Akar, Şükürün danışmanı Boydakın kendisini ittiğini belirterek Arkadaşlarımı yumrukladı. Ben yumruk atmadım. Şikâyetçiyim. Tutanak tutturacağım dedi. Akar, Şükürün danışmanları hakkında şikâyetçi olmak için TBMMde görev yapan sivil polisleri çağırdı. Akarın şikâyetinin odasında alınabileceğini belirten polisler şikâyetin karakola bildirileceğini söyledi.

‘Sopayı yiyen biziz’

CHPli Akar kavgada yaşananları anlatırken, AKPli Şükürün de bu sırada koridordan geçmesi tarafları bir kez daha karşı karşıya getirdi. Şükür, Sopayı yiyen biziz. Yaptığınız çok ayıp Haydar Ağabey. Şikâyet edin ama bunu provoke etmeyin ortamı diye konuştu.

Boydak da kendisi dışında pek çok danışman ve sekreterin toplantı salonunda bulunduğunu belirterek, Bana yumruk atıldı, düğmem koptu, kravatım çekilip atıldım. Elbette ben de şikâyetçiyim dedi, Verilen arada AKP-CHP-MHP grup başkanvekilleri Avcıyla bir araya gelerek toplantı yaptı. Komisyonun kavganın ardından toplanan oturumunda vekillerin danışmanları, korumaları ve sekreterleri dışarı çıkarıldı.

İnce: Papuç bırakmayız

CHP Grup Başkanvekili İnce, komisyonda yaşanan kavganın ardından basın toplantısı düzenledi. İnce, AKPnin maaşlı elemanları milletvekillerimize saldırıda bulunmuşlardır. Bu zorbalığa pabuç bırakmayızdedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHPli vekillere gönderdiği mesajda komisyondaki görüşmelerin bugün ve hafta sonu da devam edeceği için vekillerin Ankara dışına çıkmamasını rica etti.

Öte yandan TBMM Genel Kuruluda söz alan Şükür, danışmanını savunarak, Kendisi mağdur durumda, o ağır darbeleri alıp dışarı çıkmasına rağmen dışarda medya önünde sanki mağduriyete uğramışcasına şikâyetçi olan arkadaşlarımızın da bu tip siyaset anlayışından uzak olmasını diliyorumdiye konuştu.

5 YAŞ İÇİN DERSLİK YOK

AKP hükümetinin eğitim yasa tasarısıyla ilköğretime başlama yaşını 5’e indirmesi pedagojik ve fiziki sorunları da beraberinde getirecek. Önümüzdeki yıl okula başlayacak çocuk sayısı 1 milyon 400 binden 2 milyon 800 bine çıkacak. Sınıfların zaten kalabalık olduğunu belirten uzmanlar, fiziki altyapının yeterli olmadığını, ayrıca müfredatını da bu yaşa göre düzenlemesi gerektiğini vurguladı. “Oyunla eğitim”in kalabalık sınıfta uygulanamayacağına dikkat çekildi. FİGEN ATALAY’ın haberi 

Tasarı yasalaşırsa 2012-2013 öğretim yılında ilköğretim 1. sınıfa başlayacak öğrenci sayısı ikiye katlanacak

5 yaşa altyapı da yok

© AKP’nin ilköğretime 5 yaşında başlama planı hayata geçerse önümüzdeki yıl okula başlayacak çocuk sayısı 1 milyon 400 binden 2 milyon 800 bine çıkacak. Okulların fiziki altyapısının bu kadar öğrenci için yeterli olmadığına dikkat çeken uzmanlar, eğitim müfredatının da bu yaşa göre yeniden düzenlemesi gerektiğini belirtiyor.

FİGEN ATALAY

Zorunlu eğitim yasa tasarısıyla ilköğretime başlama yaşının 5e indirilmesi, pedagojik ve fiziki sorunları da beraberinde getirecek. Her yıl 1 milyon 300 bin-1 milyon 400 bin arasında çocuk okula başlıyor. Zorunlu ilköğretimin 5 yaşa çekilmesi halinde, 2012-2013 öğretim yılında bu sayı ikiye katlanacak. Yaklaşık 2 milyon 800 bin çocuğun ilköğretime başlaması, zaten kalabalık olan sınıfları, çocuklar ve öğretmenler için çekilmez hale getirecek.

Eski Eğitim-Sen Başkanı, eğitimci Alaattin Dinçer, yeni öğretim yılında okula başlayacak 6 yaşını bitirmiş çocuklara 5 yaş çocuklarının da eklenmesiyle sayının ikiye katlanacağını vurgulayarak, Örneğin İstanbulda bu yıl 210 bin çocuk ilköğretim 1. sınıfa başladı, seneye bu sayı 420 bin olacak ama derslik sayısı aynı kalacak. Türkiye genelinde, sınıfta ortalama 30 öğrenci olarak düşünüldüğünde 80 bin ek derslik yapılması gereklidedi.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, ilköğretime başlamadan neden okulöncesi eğitimin gerekli olduğunu şöyle açıkladı: Okulöncesi eğitim, çocuğun ilköğretime başlamadan önce yaşına ve gelişim özelliklerine uygun bir eğitim programına göre düzenlenen, bu programa uygun bir öğrenme ortamı sağlayan ve okulöncesi eğitim alanında özel yetişmiş öğretmenler tarafından uygulanan ve bu açıdan ilköğretimin birinci yılından farklı bir eğitim sürecidir.

Okulöncesi eğitimi sağlamadan ve okula hazırlamadan çocukları ilköğretime 5 yaşında başlatmak, çocukların beceri ve yetkinlikleri henüz yeterince gelişmemiş olacağından ciddi sakıncalar arz etmektedir.

Bu sakıncalar, sosyoekonomik olarak sınırlı imkânlara sahip elverişsiz koşullarda büyüyen çocuklar için daha yoğundur. Eşitsizliklerin etkisini bir nebze ortadan kaldıracak bir hazırlık süreci yaşanmadan başlayacak ilköğretim, eşitsizlikleri derinleştirecektir.

İlköğretim yaşının 5e düşürülmesi halinde bu yaşa ve takip eden yaşlara uygun eğitim uzmanları tarafından ilköğretim müfredatının yeniden geliştirilmesi gerekmektedir. 

Dünyada 204 ülkeden 126
sı 6 yaşında, sadece 29u 5 yaşında çocukları ilköğretime başlatmaktadır. İlköğretime başlama yaşı 5 olan gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde 4 yaş için okul öncesi eğitim oranları yüzde 80in üzerindedir.

Türkiyede 4 yaş grubu (48-60 ay) için okulöncesi eğitim oranı ise yüzde 19.6. Ülkemizde okulöncesi eğitim almadan ilköğretime başlayacak olan bu yaş grubu çocukların okulda başarılarını olumsuz etkileme riski vardır.

Politika yapıcılar, ilköğretimi bir yıl erken başlatmak yerine, okulöncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasına odaklanmalıdır.

 
UZMANLARI DİNLEYELİM

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Bakan Dinçer’in “CHP olaya ideolojik bakıyor” sözlerine “Çıkıp şunu söylesin, 5 yaşında 1-2 milyon çocuk eğitime başlayacak. Bunlara yetecek kadar derslik var mı? 5 yaşındaki çocuğa eğitim verecek kaç tane öğretmen var?” yanıtını verdi. Eğitim konusunun anayasadan bile daha önemli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, kararı siyasilerin değil, akademisyen, uzman ve pedagogların vermesi gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan “Engelleyemeyeceksiniz” dedi.

Erdoğan: 4+4+4’ü engelleyemezsiniz

ADNAN AVUKA

MARDİN- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mardin Artuklu Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dün düzenlenen Büyüyen Türkiye, Güçlenen Kadınlarprogramına katıldı.

Türkiyede yaşanan terörün sona erdirilmesinde kadınlara büyük görevler düştüğünü vurgulayan Erdoğan, Bugün artık Kürt kökenli annelerinde, kadınların da erkeklerin de PKK terör örgütünün gerçek yüzünü görmelerini istiyorum. Çekin elinizi artık çocuklarımızın üzerindendemelerini bekliyorumdiye konuştu.

Daha sonra katıldığı toplu açılış töreninde muhalefetin 4+4+4 eğitim yasa tasarısına yönelik eleştirilerine sert çıkan Erdoğan, Bugün (dün) perşembe bu komisyon çalışacak, yarın cuma gene çalışacak, gerekirse cumartesi, pazar gene çalışacak, ama bu çıkacak. Niye çünkü bu millet yüzde 50 ile bir yetki verdi. Verdiği yetki işte bunları çözün diye. Şimdi birileri çıkıyor diyor ki yüzde 50 istediğimi yaparım anlamına gelmez’. Doğru azınlıkların hukukunu da koruruz, ama çoğunluğu da azınlığa mahkûm etmeyiz diye konuştu.

İnsan hayalle kavga etmez

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın CHP için sarf ettiği ‘Cumhuriyet Hayal Partisi’ sözlerine İstanbul’dan yanıt verdi

İstanbul Haber Servisi - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçerin eğitim sistemini düzenleyen tasarıyla ilgili partisine yönelik eleştirilerine cevap verdi. Eğitim konusunun anayasadan bile daha önemli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Uzlaşmadan bahsetmek ideolojikse evet uzlaşmadan bahsediyoruz. Bizim bir şeyi dayatmakgibi bir düşüncemiz yok. AKP, kendi düşüncelerini, kendi yanlışlarını CHPnin üzerinden meşrulaştırmaya çalışıyor dedi. Başbakan Tayyip ErdoğanınCumhuriyet Hayal Partisi benzetmesine Kılıçdaroğlu, Siz hayallerle kavga eden bir insan gördünüz mü? Demek ki Cumhuriyet Halk Partisi gerçek yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında İkitellideki Murat İş Hanında bulunan bir tekstil atölyesini ziyaret ederek çalışan kadın işçilere karanfil verdi. Kılıçdaroğlu, daha sonra da çalışanlarla öğle yemeği yedi. Yemek öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Hayal Partisi benzetmesine ilişkin, Söylediği sözün ne anlama geldiğini bile bilmiyor yanıtını verdi. Kılıçdaroğluna Başbakanın tutuklu gazetecilerden yalnızca 6sının Sarı Basın Kartı sahibi olduğunu ve diğerlerinin gazeteci olmadığı yönündeki açıklaması da soruldu. Kılıçdaroğlu, Sarı Basın Kartı sahibi olmak değil, basında çalışmak gazeteci olmak için yeterli. İçeride tek bir gazeteci bile olmamalı. Siz o gazetecileri terörist diye suçluyorsunuz. Siz yargıç mısınız? Bu ifadeler bir başbakana yakışmaz diye konuştu.

Eğitim sistemini düzenleyen tasarısıyla ilgili soruya ise Kılıçdaroğlu, eğitim sistemi konusundaki kararı siyasilerin değil, akademisyen, uzman ve pedagogların vermesi gerektiğini belirtti. Bakan Dinçerin CHP olaya ideolojik bakıyor açıklamasına da değinen Kılıçdaroğlu, Nereden ideolojik baktığımızı öğrendin sen? İnsanda biraz ahlak olur. Biz uzlaşmaktan bahsediyoruz. Sayın Bakan bu teklifi hangi gerekçe ile savunduğunu bize anlatsın” dedi.

‘Bildiğim Kadir İnanır’

Kılıçdaroğlu daha sonra ameliyat olan sinema sanatçısı Kadir İnanırı ziyaret etti. İnanırın yattığı Okmeydanındaki hastaneye gelen Kılıçdaroğlu içeride 10 dakika kaldı. Çıkışta açıklama yapan Kılıçdaroğlu İnanırı son derece iyi bulduğunu söyleyerek, Bildiğim, tanıdığım yakışıklı Kadir İnanır’la karşılaştım dedi.