Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Suudi Arabistan makamlarından 40 bin arttırma hac kontenjanı talebinde bulunduklarını belirterek, 'Ümitliyiz, görüşmeler bitmeme ediyor. Talebimizin müspet karşılanacağını umuyoruz. ek talebimize müspet yanıt gelse bile aşırı kısmi birlikte hacim olacak' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Şırnak'ın Silopi ilçesinde temaslarda mevcut Görmez, Ankara'ya dönüşte uçakta gazetecilere izah yaptı.

2016 yılı hac kuralarının çekildiğini anımsatan Görmez, kuraların çekilmesinin peşi sıra Diyanet İşleri Başkanlığının telefonlarının kesafet zımnında kilitlendiğini söyledi.

Yıllardır fevk fazladan başvurma etmiş olduğu biçimde kutsi topraklara gidemeyenlerin olduğuna dikkati çekici Görmez, onlarla biraz telefon görüşmesi yaptığını, bazılarının üzüntüsünden ağladıklarını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığının hacı talibi tespit sisteminin nahak yere olduğuna ilişkin kanaatlerin bulunduğuna ayraç fail Görmez, 'Sayı anca birlikte noktaya geldi ki tek meslek buna izin etmiyor. 1 milyon 750 bin başvurma var. Bunların 500 bini 8-9 senedir fevk fazladan ayrıca başvuranlar. Suudi Arabistan kota getirdikten sonraları eksiksiz dünyada dü yöntemle hacılar belirleniyor. Bir sırayla, birlikte de kurayla. Sıraya koyduğunuzda bugün 60 yaşını doldurmuş bir tanesi başvurma ettiğinde kılıç 30 sene sonraları düşüncesince ona termin vermemiz gerekiyor ki bu benzer değil. Yahut minimum 15 sene eşya almamanız gerekiyor. O takdirde de hac talebini ve coşkusunu ağız ağıza namevcut etmiş olacağız. Talep tedricen artıyor. Sıraya koyarak sevk imkanımız yok' diyerek konuştu.

Görmez, hacı adaylarını belirlerken bayağı birlikte ad çekme yöntemi kullanmadıklarını, kıvrım mahdut ad çekme sistemi ile adayları belirlediklerini dile getirdi.

'9 sene fevk fazladan başvurma edenlerin sayısı 500 bin'

Hac düşüncesince evvel sefer başvurma fail bireyin gelişmemiş adını birlikte kez, 5 sefer başvurma fail bireyin ise 25 sefer çekebildiğini vurgulayan Görmez, şunları kaydetti:

'Sistem hakeza birlikte sistem. Biz gene gelişigüzel sene başvurma edenlerden elden yüzdelik 3-4'ünü götürebiliyoruz. Bu da hac ibadetinin önünü kesmemek için. Biz sabık sene ve evvelsi sene 7-8 sene fevk fazladan başvurma edenleri götürdük. Bu sene yurttaşlarımızın birlikte bölümü 'siz sabık sene 9 sene fevk fazladan başvurma edenleri götürdünüz. Bu yılla kılıç 9 senedir başvurma etmiş olduk. O devir bizi de götürün' diyorlar. Geçen sene 8 sene fevk fazladan başvurma edenlerin sayısı 50 bin idi. Bu sene 9 sene fevk fazladan başvurma edenlerin sayısı 500 bin. Ben elhak elden bu 500 binin içerisinden seçtiğimde de gene elden 59 bin götürmüş olacağım. 9 sene fevk fazladan başvurma edenlerin sayısı 500 bin. 9 sene fevk fazladan başvurma edenlerin sayısı 500 bin. Suudi Arabistan makamlarından 40 bin arttırma hac kontenjanı talebimiz oldu. Ümitliyiz, görüşmeler bitmeme ediyor. Talebimizin müspet karşılanacağını umuyoruz. ek talebimize müspet yanıt gelse bile aşırı kısmi birlikte hacim olacak.'

Görmez, Suudi Arabistan'da mekanların sınırlanmış olması zımnında birlikte tomar hacı sevk imkanlarının olmadığını, eksiksiz hacı adaylarının kendilerine dil koymaları zımnında üzüldüklerini laflarına ekledi.

Kaynak: AA