Hükümet bir yandan TSK İç Hizmet Kanunu’nun “darbenin dayanağı” sayılan 35. maddesini değiştirmeye, öte yandan MİT taslağıyla daha ağır bir düzenlemeye hazırlanıyor. Taslağı değerlendiren eski MSB Başhukuk Müşaviri Cavit Çalış, yasalaşması halinde MİT’in herhangi bir şiddet, cebir olayı bile olmadan “operasyon” yetkisini kullanabileceğine işaret etti. İLHAN TAŞCI

Askeri darbelere dayanak gösterilen TSK İç Hizmet Yasası değiştiriliyor

35. madde çöpe

BARKIN ŞIK

ANKARA - Hükümetin TBMM’ye sunduğu yasa tasarısı ile askeri darbelere “yasal dayanak” olarak gösterilen TSK İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesi değiştiriliyor. Söz konusu maddedeki, “Silahlı Kuvvetler’in vazifesi, Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak ve kollamaktır” ibaresi, “Silahlı Kuvvetler’in vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır” şeklinde değiştiriliyor. Düzenlemeyle “iç düşman konsepti” sona erecek.
TSK İç Hizmet Kanunu, Askerlik Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu’nda da değişiklik öngören Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı dün TBMM’ye sunuldu. Tasarıyla, halen
“Türk vatanını, istiklal ve Cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir. Bu mükellefiyet özel kanunlarla vaz’olunur” şeklinde tanımlanan askerlik, tasarıda, “Harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir” şeklinde değiştirildi ve TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddede yapılan değişiklik ile uyum içine sokuldu.
Açılım düzenlemesi
Torba tasarıyla, PKK’nin çekilme sürecinde en çok tartışılan 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. maddesinin (d) fıkrasında da değişikliğe gidildi. İl Özel İdaresi Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemeyle, illerde çıkabilecek olaylara karşı müdahalede yetkiler, Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’ndan Bakanlar Kurulu’na aktarıldı. Yetkinin Bakanlar Kurulu’na devredilmesine gerekçe olarak,
“birden fazla ili içine alan olaylarda” koordinasyonun sağlanması gösterildi. Torba tasarının önemli diğer bazı başlıkları şöyle:
4 Terörle mücadele sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmeleri talep şartı aranmaksızın uzatılacak. Böylece terör örgütü tarafından kaçırıldıkları için geçmişte mağdur olan sözleşmeli erbaş ve erlerin bu mağduriyetleri ortadan kalkacak.
4 Sözleşmeli erbaş ve erlerin terörle mücadele dışındaki diğer kritik birlik ve görevlere de atanabilmelerinin yolu açıldı. Bu askerlerden en az yedi yıl görev yapanların kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadro ve pozisyonlara atanmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Afyon düzenlemesi geldi

4 Askerlik hizmeti yapanlar, ölüm veya sakatlanma ile karşılaşırsa tazminat ödenecek. Afyon’daki mühimmat deposunda yaşanan patlama sırasında hayatını kaybeden er ve erbaşlar bu düzenlemeden yararlanabilecek.
4 Kaçırılan askerler, “kusursuz bulunursa” kaçırıldıkları süre askerlik hizmetinden sayılacak. Son olarak PKK tarafından kaçırılan askerler, Türkiye’ye dönmelerinin ardından askerlik hizmetlerini tamamlamaları için yeniden silah altına alınmıştı. Bu düzenleme yürürlükte olsaydı, o askerler terhis edilebilecekti.
4 Yüksek Askeri Şûra’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 5. maddesine “Yüksek Askeri Şûra kararları Cumhurbaşkanının onayı ile tekemmül eder” fıkrası eklendi.
4 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na yeni madde eklendi. Terörle mücadele kapsamında operasyon devam ettiği müddetçe; Genelkurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığı’nın göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile askeri veya özel güvenlik bölgesi ilan edilebilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vali kararı ile on beş güne kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilebilecek.
4 Sözleşmeli erbaş ve erlerin uzman erbaşlığa geçiş yaş sınırı yirmi beşten, yirmi dokuza yükseltildi.
TBMM Başkanı
Cemil Çiçek, TSK İç Hizmet Kanunu’nda değişiklik yapan tasarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bu gelişmeleri olumlu değerlendirdiğini söyledi. Çiçek, “Bu tasarının bir an evvel yasalaşması lazım” dedi.