SEÇİM BİTTİ, DÜĞMEYE BASILDI Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yaklaşık 3 yıldır yürüttüğü Deniz Feneri e.V. soruşturmasında harekete geçerek “asıl failler” olarak gösterilen RTÜK Üyesi Zahid Akman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile kanalın yöneticileri İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve Erdoğan Kara’yı gözaltına aldırdı. 6 saat ifade veren Kara’ya Kanal 7nin bilgisayarlarından çıkan Deniz Feneri e.V.nin gayri resmi muhasebe kaydı soruldu.

FENER’İN DÖRT AYAĞI Dosyada önemli belgeler yer alıyor. Bu belgeler ışığında, Türkiye’deki bazı şirketlere para transferi yapıldığı tespit edilirken sahte makbuz sorgusundan da önemli deliller çıktı. Soruşturmanın omurgasını bağış paralarıyla alınan geminin Türkiye’de elden çıkarılması oluşturuyor. Soruşturmanın önemli ayaklarından birisi de hem Türkiye’de hem Almanya’da şüphelilerden alınan ifadeler oldu. AYKUT KÜÇÜKKAYA’nın haberi

HER AŞAMASI TARTIŞMALI Almanya’nın 2 yılda soruşturma başlatıp yargılamayı tamamladığı olayın Türkiye’deki her aşaması tartışma yarattı. Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in tepkisi “Falan ülkede, falan dernek yöneticileri suiistimal yapmış. Bunun sorumlusu da sizsiniz diyorlar. Bana ne ya” oldu. Kamuoyunun yoğun baskısı sonucu savcılık, davanın Türkiye’deki bağlantıları hakkında 9 Eylül 2008’de soruşturma başlattı.

Deniz Feneri e.V. soruşturmasının her aşaması tartışma yarattı

Üç yıl sonra operasyon

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Almanyada yüzyılın bağış yolsuzluğu olarak adlandırılan Deniz Feneri e.V davasının asıl sorumluları olarak gösterilen Zahid Akman ve Zekeriya Karaman Türkiyedeki soruşturmanın başlamasından tam 2 yıl 10 ay sonra gözaltına alındı. Almanyanın 1.5 yılda soruşturma başlatıp yargılamayı tamamladığı olayın Türkiyedeki her aşaması tartışma yarattı. Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahinin, bana ne ya dediği bağış yolsuzluğunda Türkiyeye getirilen 17 milyon Avronun akıbeti bilinmiyor.

Türkiyede 3 yılı bulan soruşturmanın öyküsü şöyle: Alman savcılığı 25 Nisan 2007de Kanal 7nin Almanyadaki kuruluşu Euro 7 ile aynı binada bulunan Deniz Feneri e.Vnin Frankfurttaki bürosuna baskın düzenledi. Euro 7nin genel müdürü ve Deniz Feneri e.Vnin kurucu başkanı Mehmet Gürhan ile hem Euro 7nin hem Deniz Feneri e.Vnin muhasebecisi Firdevsi Ermiş gözaltına alındı. 20 Ağustos 2007de Deniz Feneri e.Vnin son başkanı Mehmet Taşkan gözaltına alındı. Yaklaşık 1 yılda yapılan yargılama 17 Eylül 2008de sona ererken, mahkeme Mehmet Gürhana 5 yıl 10 ay, Mehmet Taşkana 2 yıl 9 ay, Firdevs Ermişe ise 1 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Savcı Lötz ise duruşmada asıl faillerin Türkiyede olduğunu vurgularken, Zekeriya Karaman ve Zahid Akmanı işaret etti. Deniz Feneri e.Vnin 2002-2007 arasında gurbetçilerden yaklaşık 42 milyon Avro yardım topladığı belirlenirken, 17 milyon Avrosunun nakit olarak kuryelerle Türkiyeye gönderildiği tespit edildi. Paraların taşınmasında Akman ve Karamanın kuryelik yaptığı iddia edildi.

Türkiye önce izledi

Almanyadaki dava karara doğru giderken Türkiyede muhalefet, savcıların harekete geçmesini istedi.

Kamuoyunun yoğun baskısı ve İşçi Partisinin suç duyurusu üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanyadaki davanın Türkiyedeki bağlantıları hakkında 9 Eylül 2008de soruşturma başlattı. Bu arada 6 Kasım 2008de Yargıtay Başsavcılığı, AKPnin Deniz Feneri Derneğinden para yardımı aldığı yönündeki iddialar üzerine inceleme başlattı.

Dosya aylar sonra geldi

Tüm Türkiyenin merakla beklediği dosya ancak 24 Şubat 2009da savcıların eline ulaştı. Dosyanın Türkçe’ye çevirisi ise ancak 21 Mayıs 2009da tamamlanabildi. Savcılık, Haziran 2009da Karaman ve Akman ile Kanal 7nin üst yönetiminin de aralarında bulunduğu 18 kişinin mal varlığına mahkeme kararıyla tedbir koydurdu. MASAKtan istenen raporda Akman ve Karamanın hesaplarında bazı para hareketleri şüpheli bulundu. 3 Ocak 2011 ise soruşturmayı yürüten 3 Cumhuriyet savcısı, delil toplama ve ifade almak için Almanyaya gitti. Yaklaşık 3 yılı bulan sürecin sonunda, şimdi iddianame hazırlanması beklenecek.


Almanya’daki davada Gürhan, Ermiş ve Taşkan hapis cezası almıştı. Gürhan hâlâ Almanya’da hapis yatıyor.