AKP hükümeti, torba yasa tasarısında son günde bazı değişiklikler yaparak sendikaları sakinleştirmeye çalıştı. Türk-İş’in Devlet Bakanları Cemil Çiçek ve Faruk Çelik ile yürüttüğü görüşmeler sonunda torba yasada göstermelik bazı değişiklikler yapıldı. “Denk-leştirme”, “deneme sürelerinin uzatılması” ile “evden çalışma ve uzaktan çalışma” gibi esnek çalışma biçimleriyle ilgili üç madde yasa metninden çıkarıldı.

Bakan Dinçer’in by-pass edildiği görüşmeler sonunda 3 madde de yasa metninden çıkarıldı

Hükümetten göstermelik jest

© Türk-İş ile hükümet arasında yürütülen görüşmeler sonunda esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıran 76. madde, işçinin ihbar ve kıdem tazminatı kaybına neden olan 77. madde ve turizm sektöründe çalışan işçilerin denkleştirme süresini dört aya kadar uzatan 78. madde yasa metninden çıkarıldı.

MUSTAFA ÇAKIR

ANKARA - Belediye işçilerinin Milli Eğitim Bakanlığı ve emniyetin taşra teşkilatlarına gönderilmeleri, işsizlik sigortası fonunun amacı dışında kullanılması, memur sendikalarının sert tepki gösterdikleri 657 sayılı yasada yapılan değişiklikler konusunda geri adım atmayan hükümet, torba tasarıda son günde bazı göstermelikdeğişiklikler yaptı.

Torba yasanın önceki geceki görüşmelerinde tekriri müzakere ile bazı değişiklikler yapıldı. Cuma günü ve önceki gün Türk-İş ile hükümet yetkilileri arasında yoğun görüşmeler yürütüldü. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ve Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay Cuma günü öğle saatlerinde Devlet Bakanları Cemil Çiçek ve Faruk Çelik ile görüştü. Görüşmeler sonunda AKP, üç maddenin geri çekilmesini kabul etti. Genel kurul görüşmelerinde evden çalışma, uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıran 76. madde, işçinin ihbar ve kıdem tazminatı kaybına neden olan deneme süresini dört aya çıkartan 77. madde ile turizm sektöründe çalışan işçilerin denkleştirme süresini dört aya kadar uzatan 78. madde oybirliği ile yasa metninden çıkarıldı.

Bu arada bu yıl kamuda yapılacak toplu görüşmelerde yüzde 10luk işkolu barajını geçen yetkili sendikaları belirlemek amacıyla yasa gereği Sosyal Güvenlik Kurumunun istatistiklerinin dikkate alınması gerekiyordu. Bu durumda pek çok sendikanın yüzde 10luk barajı geçemeyeceği belirtiliyordu. Ancak barajın düşürülmesi konusunda sendikaların kendi aralarında ve hükümetle anlaşamamaları nedeniyle istatistiklerin yayımı da torba tasarıya eklenen bir maddeyle ertelendi. Buna göre eskiden olduğu gibi yetkili sendikaların belirlenmesinde yine sendikaların bakanlığa yaptıkları üye bildirimleri geçerli olacak.

Bakan Yeni Zelanda’daydı

Türk-İş ile hükümet temsilcileri arasında yürütülen görüşmeler ve değişiklikler sırasında yasanın mimarları arasında yer alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer Yeni Zelandada bulunuyordu. Türk-İşin Dinçeri by-pass ederek görüşmeleri Çiçek ve Çelik ile yürütmesi dikkat çekti.

Türk-İş dün yapılan açıklamada, Çalışma Bakanının tavrını eleştirdi. Türk-İş, sonuç alamadığı diğer talepleriyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Güle mektup gönderecek ve sakıncalı maddelerin TBMMye iade edilmesini isteyecek.

CHP’li Mustafa Özyürek, değişikliklerin hem muhalefetin hem de sendikaların direnişinin bir sonucu olduğunu söyledi. Değişiklikler sırasında Çalışma Bakanının yurtdışında olduğuna dikkat çeken Özyürek, çalışanlar lehine bazı adımlar atılsa da emekçilerin aleyhine pek çok düzenlemenin kaldığını vurguladı.

Cumhuriyet