Cumhuriyet tarihinin en ehemmiyetli enfrastrüktür projeleri ortada yayınlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde icraat gece gündüz sürüyor.

AA, İstanbul'un dü yakasını 3. kere birleştirecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki sonuç hali açıktan görüntüledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, AA Editör Masası'nda, ağustos ayında bağlanak yöntemleri ve kavşaklarıyla bu arada açılışa müheyya bir duruma geleceğini açıklamış olduğu köprüde, kıtaların birleşmesine 55 m. kaldı. Kalan sonuç 3 tabliyenin üretimiyle bağlanak yolları, tünel ve çat çıkışları düşüncesince icraat bitmeme ediyor.

Dünyada 'kuleler arası açıklığı en fazla' güreşçi köprüsü durumuna erbap mega proje, açılışı öngörülen müddette tamamlanırsa 'en çelimsiz müddette tamamlanan köprü' unvanını da elinde bulunduracak.

'Kuleler içinde kullanılacak bulunan ulaşım ekipmanları kuruluyor'

Karayolları Genel Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, köprünün rastgele dü yakasındaki kuleler ile demirli beton tabliyelerin imalatı tamamlanırken, kuleler içinde pres zamanında kullanılacak bulunan ulaşım ekipmanlarının kurulum işleri sürüyor.

Avrupa ve Asya yakalarında 27'şer iktisap etmek kabilinden 54 ölçün polat tabliye segmenti ve 2 intikal segmenti ile mecmu 56 polat tabliye segmenti yerleştirildi, bin 408 m. uzunluktaki anne açıklığın bin 353 metresi bitirildi, geriye 55 m. kaldı. 3 polat tabliye segmentinin üretimi ise bitmeme ediyor.

Son yerleştirilen segmentlerde kaynaklı anlaşma ve iare bekletme halatlarının kurgu işleri, iklim kurutucu rutubet kabul etme sisteminin kurulumu ve cihannüma ayakları arasına mensur ediliyor, cihannüma yukarı bağlanak kirişi panellerinde kurgu işleri sürüyor.

Toplam 68 bekletme halatının montaj yapılması bitmeme ediyor. Avrupa ve Asya yakalarında 8'er iktisap etmek kabilinden 16 bekletme halatının kurgu ve germe işlemleri tamamlandı. Askı halatların gerilmesinde yüzdelik 23 gelişim sağlandı. Kalan bekletme halatlarının kurgu ve montaja tedarik işleri uzmanlar nezaretinde yapılıyor.

Ana kablo çekimi ve tazyik işlemleri, kıvrık bekletme kabloların montajı, ankraj blokundaki demirli beton imalat ve kablo bileziklerinin montaj yapılması başarıyla bitirildi. Eğik bekletme kablolarının sönümleyicilerinin kurulumu düşüncesince çalışmalara başlandı.

Köprü çağcıl Türkiye'nin simgelerinden olacak

İstanbul'un site içerisindeki ve bulunan geçit köprülerindeki gidiş geliş yoğunluğunu azaltarak emin ve konforlu gidiş geliş akışı iletmek amacıyla mensur edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu'nun 60 kilometresi otoyol, 35 kilometresi bağlanak yolu iktisap etmek kabilinden 95 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesiminde arazi alıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik anne açıklığıyla üstünde raylı cümle bulunan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en erdemli kulesine erbap asık köprüsü olacak. 4,5 bilyon liralık envestisman maliyeti bulunan proje, Güney Koreli ve Türk mühendislerin gayretiyle yükseliyor.

3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2023 senesinde dünyanın en şişman 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'yi, bu hedefine şimdi da yaklaştıracak ve çağcıl Türkiye'nin simgelerinden birisi olacak.

Kaynak: AA