SDÜ'de 9 yabanlık Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi Öğretim üyelerinin oluşturduğu ekip, üç buutlu yazar ile ajurlu kafatası implantı geliştirmeyi başardı. Öncelikle mızrap yapısını inceleyici İlim adamları, müteaddi ajurlu ortak implant tasarladı.

Daha sonraları hendesi çukurlar oluşturularak bunların hücrelerce doldurulması sağlandı.
Projeyle ilişik bilgelik veren, SDÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kayacan, evvel kat üç buutlu yazıcılarla 2006 senesinde ilgilenmeye başladıklarını belirterek, “Okuduğumuz kimi yazılardan yola çıkarak asıl kullanılabilir ortak implant yada materyal deneyebilir miyiz sorusunu araştırmaya başladık. O etapta tezgah üreticileriyle ve başka beğenilen malzemelerle ilişik tetkikat yaptık. Ulaştığımız neticeler bizlere bu projenin gerçekleştirilebilir bulunduğu kararına ulaştırdı. 2013 senesinde TÜBİTAK'a projemizi sunduk" dedi.

Kafes sistemi oluşturuldu

Projenin amacının insana özel, ajurlu ortak kafatası implantının inşası bulunduğunu kaydeden Kayacan, “Bu implantlarda mızrap yapısına benzeşim ortak hendesi biçim tasarladık. Yani kemiğin aut yüzeylerindeki gözeneği implantın aut yüzeyine de oluşturduk. Yaklaşık 100-150 mikrometre çapında toptan yada eliptik çukurcuklar yaptık.

Bunlardan iç alana intikal kanalları verdik. İçeride de kemiğin süngerimsi çatı yada ajurlu çatı dediğimiz boşluklu çatı halinde ortak şimşirlik sistemi oluşturduk. Bu çatı haricen içeriye akıllıcasına büyüyen ortak yapı. Bilgisayar zarfında analizlerini yaptık. Arzu edilen neticelere ulaşıp mekanik testlerini yaptık. Yorulma, incizap dayanımı, vuruş dayanımı testlerine naşir tuttuk. Bundan da müspet neticeler alındıktan sonraları Tıp Fakültesinden Beyin Cerrahı Tamer Karaaslan ve kadrosuyla de efsanevi deneylerine geçtik" dedi.

Koyunda denendi kalburüstü sonuçlandı

İmplantın evvel evvela tavşanda henüz sonraları koyunda denendiğini, tavşanın kafatası kemiğinin aşırı uslu olduğu, emek vermeyi zorlaştırdığını tamlayan Kayacan, “Bu sebeple koyunda denedik. Koyun henüz iri ortak mızrap yapısına sahip. Ona akla yatkın ortak kafatası kemiği taktık. Kemiğin gelişimi implantın iç bölgelerine derece oldu. Yani dilek ettiğimiz kabilinden kemikteki halis muhlis boşlukları mızrap hücreleriyle doldu. Bu kemikle implantın çelimli ortak tutunma bağı oluşturmasını sağladı. Bu mevzuda da lazım testler Ankara'da yapılarak müspet neticelere ulaşıldığını da doğrulama etmiş olduk" niteleyerek konuştu.
Bilim adamları bu testlerden sonraları kafatası implantının şahısda kullanılması düşüncesince çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: HABER7.COM