Konya'da canlı ve 28 Şubat sürecinde Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) Jandarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Halit Bağdatlı, ihraç kararını ortak müddet ailesinden kamufle etmek zorunda kaldı.

Bağdatlı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, TSK'dan eşinin başörtülü, kendisinin de mutekit olması dolayısıyla atıldığını söyledi.

Bağdatlı, 28 Şubat sürecinde ise sormaca açılmadan ordudan uzaklaştırıldığını dile getirerek, o günleri şöyleki anlattı:

'Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığında fariza yapıyordum. Gece ½ si haberleşme askeri bana ortak derece sundu. Yazıda, dü yüzbaşı ve dü astsubayın ordudan YAŞ kararıyla ilişkisinin kesildiği bilgisi arazi alıyordu. Bunlardan bir tanesi bendim. Çok duygulandım. Daha ilkin tek bühtan edilen töhmet yok. Zaten suçumuz olsa sıkı mahkemeleri var. Daha ciddi suçumuz olsa askeri mahkemelerde yargılanırız. 22 Haziran 1998'de günahsız yere ordudan atıldık.'

İhraç edilmesinin arkası sıra Genelkurmay Başkanlığına arzuhâl ile başvurduğunu tamlayan Bağdatlı, 'Sonradan başıbozukluk dolayısıyla ordudan atıldığımızı öğrendik. Dilekçeyle başvurma ettik, 'nedir bu disiplinsizlik' diye. Bize maruz mukayyet cevapta, 'YAŞ'ın 16 numaralı kararıyla ihraç edildiniz' denildi. Alay komutanı güçlü şaşırdı. Başarılı ortak askerdik. Takdir edilen işler yapıyordum ve mesleğimi seviyordum' niteleyerek konuştu.

İhraç kararını ortak müddet ailesinden gizlemeye çalıştığını dile getiren Bağdatlı, darülfünun sınavına girecek oğlunun moralinin bozulmaması düşüncesince 2-3 çağ üniformasıyla gezdiğini bildirdi.

Kaynak: AA