Askerler bugün de 28 Şubat için hakim önünde

Postmodern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat davası bugün saat 10.40 sularında başladı.

Cumhuriyet/Ankara- 28 Şubat davasının görüleceği Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne şu an yalnız tutuksuz sanıklar giriş yapıyor. Tutuklu 35 sanık ise henüz Sincan Cezaevi'nden adliyeye getirilmedi.

28 Şubat duruşması nedeniyle Ankara Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındığı gözlendi. Adliyenin DGM Kapısı tarafında iki tane TOMA bekletilirken çok sayıda polis de çevrede güvenlik barikatı oluşturdu. Adliyenin DGM Kapısı'na gitmek isteyenler kimlik kontrolünün ardından geçebiliyor.

Saat 09.05 itibariyle tutuksuz sanıklardan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu ile emekli Orgeneral Aslan Güneri adliyeye birlikte giriş yaptı. Adliye çevresinde sanık yakınları da tutukluların getirilmesini bekliyor.

Davanın bir numaralı sanığı 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı sağlık sorunları olduğu için bugün duruşmaya katılmayacak. Duruşmanın sanıkların kimlik tespitinin yapılmasıyla başlaması bekleniyor.

Saat 09.45 - 28 Şubat davasında tutuklu 36 tutuklu sanığın Ankara Adliyesi'ne üç cezaevi aracıyla getirildi. Araçlara 2 jandarma aracı eskortluk yaptı. Tutukluların getirilişi sırasında Adliye önünde toplanan 50 kadar İşçi Partili 'Mustafa Kemalin askerleriyiz' sloganı atarak davayı protesto etti. Cezaevi aracından inenler arasında emekli orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz de yer aldı.

Saat 10.10 - Gazetecilerin duruşmanın görüleceği DGM katına girmeleri izin verildi. Davayı 50 kadar gazeteci izliyor.

Saat 10.15 - Duruşma salonuna tutuksuz sanıklar ve avukatlar alınmaya başlandı.

Saat 10.30 - Gazeteler de salona alındı. Mahkemenin başkanlığını Tayyar Köksal yapıyor. Duruşma savcı ise Kemal Çetin. Tutuklu komutanlar bulundukları yerden izleyici sıralarındaki yakınlarına el sallıyor. Dava 11 ve 10. Ağır Ceza Mahkemeleri'nin salonlarının birleşiminden oluşan yeni bir salonda görülüyor. Duruşmayı müşteki sıfatıyla '28 Şubat mağdurları' da izliyor. 

 

Dava uyarı ile başladı

Saat 10.40 - Mahkeme Başkanı Köksal, sessiz olunması konusunda uyarıda bulunarak duruşmayı başlattı. Köksal, tek tek sanıkların isimlerini sayarak yoklama yaptı. İlk olarak Çevik Bir'in adı okundu. Bir, “burada” diyerek yanıt verdi. Köksal, “herkese yeterince söz verilecek” dedi. Başkan, İsmail Hakkı Karadayı'nın adını okudu. Avukatı Erol Aras, raporlu olduğunu söyledi.

 

Avukattan hakime itiraz

Saat 10.50 - Avukat Mustafa Bir, yasaya göre davanın soruşturma aşamasında görev alan üye hakim Hakan Oruç'un heyette yer almasına itiraz etti. Mahkeme Başkanı, kimlik tespitinden sonra tartışmaları girilmesini önerdi. Herkese savunma için yeteri kadar süre verileceğini belirten Köksal, “Biz bir duruşmayı rayına oturtalım, ondan sonra o konuya bakarız” dedi.


CHP'li vekiller salonda

CHP Milletvekilleri Kamer Genç ve Mahmut Tanal da duruşmayı izlemek için salona girdi. Bu sırada izleyiciler tarafından milletvekilleri alkışlandı.

2 Eylül 2013 Cumhuriyet