Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) Genel Müdür Yardımcısı Burak Akgüç, 2015 yılının sonuna kadar toplam 38 firmanın 63 projesine yaklaşık 415 milyon dolar finansman desteği sağladıklarını belirtti.

muhabirinin sorularını yanıtlayan Akgüç, 'Enerji verimliliğine sağlanan desteğe 2016 yılında da yoğun şekilde devam etmeyi hedefliyoruz. Son 5 yıldır Türkiye'de farklı sektörlerde üretim yapan pek çok işletmenin enerji verimliliği projelerini orta ve uzun vadeli kredilerle destekliyoruz. 2009 yılında Dünya Bankası ve Alman Kalkınma Bankasının (KfW) sağladığı teknik ve finansal destekle enerji verimliliği projelerine kredi sağlamaya başladık. İlerleyen yıllarda bu alandaki kaynak yapımızı Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Citi ve Avusturya Kalkınma Bankası (OeEB) gibi uluslararası kuruluşlardan sağladığımız fonlarla güçlendirdik' diye konuştu.

Akgüç, enerji tüketiminin büyük kısmının üretim esnasında gerçekleştiğine dikkati çekerek, sanayide enerji verimliliği projeleri ile enerji konusunda ciddi tasarruf oranlarına ulaşmanın mümkün olduğunu vurguladı.

'Önümüzdeki dönemde yaklaşık 5-6 milyar dolar yenilenebilir enerjide yatırım öngörüyoruz'

Türkiye'nin enerji üretimi içerisinde yenilenebilir enerjinin payının artmaya devam ettiğini belirten Akgüç şunları kaydetti:

'Son yıllarda yenilenebilir enerjideki payın yüzde 25-30'lara ulaştığını söyleyebiliriz. Bu artışla birlikte yenilenebilir enerjinin bileşenleri de değişiyor. Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) alanında verimli projelerin çoğunun gerçekleştirilmiş olması nedeniyle bu yatırımlar hız keserken, Rüzgar Enerji Santrali (RES), Jeotermal Enerji Santrali (JES) ve Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımları öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde bu alanlarda yılda yaklaşık 5-6 milyar dolar tutarında yatırım yapılacağını öngörüyoruz.'

Kaynak: AA