Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından 'Gelecekteki Ortadoğu' adlı konferans düzenlendi. Güvenlik politikaları uzmanı emekli binbaşı Mete Yarar'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu'nda gerçekleşti. Vali Hasan Kürklü, Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler de konferansı dinledi.

'BU TERÖR SARMALININ NESİNİ HAK EDİYORUZ'

Konferansta konuşan Mete Yarar, Türkiye'de yaşanan terör olaylarına değindi. Mete Yarar, 'Bugün yaşadığımız terör sarmalının ana sebeplerinden birisinin Türkiye'nin kendi coğrafyasından kaynaklandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Evet bizim kendimize has yapamadığımız, çözemediğimiz, aşamadığımız sorunlarımız var ama bu coğrafyada bu hale gelecek kadar da kötü bir ülke değiliz. Bu coğrafyada yaşanan olayın adını farklı farklı koyanlar olabilir. Kimisi Kürt, kimisi terör, kimisi demokrasi sorunu diyebilir. Ama bu yaşananların hangisini hak ediyoruz. Bugün yaşadığımız sorunların hangisini hak ediyoruz. Yaşanan bu terör sarmalının nesini hak ediyoruz' dedi.

'ANKARA'DAKİ PATLAMA ÖNLENEBİLİRDİ'

Ankara'daki patlamanın önlenebileceğini savunan Mete Yarar, 'Bu size biraz hümanist gelebilir, kusura bakmayın bana kızabilirsiniz. 'Herkes görevini yapmıyor, iş yine bize mi geldi' diye söyleyebilirsiniz ama ben söylüyorum. Bir sonraki saldırıyı engelltemek istiyorsanız bir önceki nedeni teröristin elinden almanız gerekir. Ankara saldırısında ölen teröristin evine taziyeye giderseniz, kahramanlaştırırsanız, bir sonraki eylem için de bir kahraman yaratırsınız. Bunu yapan adama da çıkıp iki laf etmezseniz o zaman bir sonrakinin de eline fünyeyi verirsiniz. Bir önceki saldırıda toplumsal olarak duyarsız kalıp hiçbir tepki vermezseniz, bir sonraki saldırıda adam bir kez daha neden bulur kendisine' diye konuştu. 

'2 MİLYON İNSAN YÜRÜMÜŞ OLSAYDI'

Terör olaylarının önlenebilmesinde en büyük etkenin psikoloji olduğuna işaret eden Yarar, 'Terör olaylarını önlemenin en büyük yüzdesi, yüzde 80'i psikolojidir. Ankara saldırısında Genelkurmay'ın önünde insanlarımızı kaybettiğimizde, Ankara Garı'nda hayatını kaybeden insanlar olduğunda 2 milyon insan yürümüş olsaydı, arkadaşlar bir sonraki saldırı olmazdı' dedi. Konferans sonunda Vali Hasan Kürklü ve Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Mete Yarar'a hediye ve plaket verdi.

Kaynak: DHA