Başbakan Yıldırım, "Şimdi o günlerle yüzleşmek için gelin bu ayıbı kaldıralım, geçmişin acılarını saralım diye ana muhalefet partisine, onun Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na bir öz eleştiri yap, Dersim'i, Dersim'de yaşanan o vahşeti tekrar bir öz eleştiriyle bu ülkenin gündemine getirelim dediğimizde, adını bile anmaktan korkuyor"diye konuştu.


Referandum çalışması için Elazığ'dan Helikopter ile Tunceli'ye gelen Başbakan Binali Yıldırım'ı Tunceli Valiliği girişinde karşılayanlar arasında CHP Tunceli milletvekili Gürsel Erol'da yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş ve bazı Milletvekillerinin eşlik ettiği Başbakan Yıldırım daha sonra Devlet Su İşleri İl Müdürlüğü önünde düzenlenen mitingde konuştu. Başbakan Binali Yıldırım, Mitinge katılan vatandaşlara, "Büyük Türkiye'nin kapılarını sonuna kadar açacak mıyız? Türkiye'nin 2023 hedeflerine, aydınlık hedeflerine yürümeye hazır mıyız?" sorularını yönelti. Vatandaşların "Evet" yanıtı alan Başbakan üzerine, "Hızır yoldaşınız olsun" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Ülkede Alevi'si, Sünni'si, Türk'ü, Kürt'ü herkes kardeştir. Bu ülke herkese yetiyor. Vatandaşlarımızın hepsi birinci sınıftır. Türkiye'de ikinci sınıf vatandaş yok, hiçbir zaman da olmadı. Tek bir insanımızın gönlünün kırılmasına, halkının zayi olmasına asla izin vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Geçmişte birçok haksızlıklar, birçok yanlışlar oldu, bunu biliyoruz. Bu topraklar en iyi bilendir. Dersim olaylarının bu topraklarda yaşayan insanlara ne kadar büyük acılar yaşattığını biz bilemeyiz ama bizim dedelerimiz yaşadı, bizim büyüklerimiz yaşadı. Biz diyoruz ki 'bizden sonrakiler yaşamasın.' O günün tek parti yönetimi Cumhuriyet Halk Partisi, 'Dersim bir çıban başıdır' dedi. Bütün buradaki vatandaşlarımızı yok ettiler, acımasızca üzerilerine bombalar yağdırdılar, yaşlarını büyütüp idam ettiler. Şimdi o günlerle yüzleşmek için 'Gelin bu ayıbı kaldıralım, geçmişin acılarını saralım' diye ana muhalefet partisine, onun Genel Başkanına, Kemal Kılıçdaroğlu'na 'Bir öz eleştiri yap, Dersim'i, Dersim'de yaşanana o vahşeti tekrar bir öz eleştiriyle bu ülkenin gündemine getirelim' dediğimiz de adını bile anmaktan korkuyor."


"KILIÇDAROĞLU, 'KARABULUT' OLAN SOYADINI KILIÇDAROĞLU OLARAK DEĞİŞTİRMİŞ"


Başbakan Binali Yıldırım, tunceli'li olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Karabulut" olan soyadını, Kılıçdaroğlu olarak değiştirdiğini belirterek, "16 Nisan'da sevgili kardeşlerim bir seçim yapmıyoruz, partiler seçime girmiyor. Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti olarak seçimlere girmiyoruz. Ne yapıyoruz? Ülkenin, milletin, gençlerin, kadınların geleceğini daha güzel, daha aydınlık, daha fazla kalkınmış bir Türkiye'nin inşası için bir adım atıyoruz. O yüzden buradan sesleniyorum, burası benim topraklarım, ben bu topraklarda gözümü dünyaya açtım. Munzur Dağı'nın kuzeyinde biz, güneyinde Tunceli var. Biz komşuyuz, kardeşiz. Alevi kültürüyle yaşamış, o iklimden gelmiş hoşgörüyü bilen bir kardeşinizim. Adım bile onu ithaf ediyor. Onun için Tunceli'de yaşayan Alevi, Sünni bütün kardeşlerime diyorum ki, gün bir olma zamanıdır, iri olma zamanıdır, diri olma zamanıdır, birlikte Türkiye olma zamanıdır"dedi. Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:


"80 milyon vatandaşımızın hepsini, aynı muhabbetle sevdik. Her rengini, her mezhebini, her meşrebini zenginliğimiz olarak gördük. Bütün ret ve inkar politikalarını sona erdirdik. Ayrıca milyonlarca sığınmacıyı bağrına basan Türkiye, önce kendi vatandaşlarıyla bütünleşmeseydi bugün dünyanın vicdanı haline gelmezdi. Türkiye'nin hiçbir evladını kaybetmeye asla rızamız olamaz. Tek bir insanımızı terör örgütlerine, cinayet şebekelerinin insafına bırakmayacağız. Herkes, her vatandaşımız siyaset yoluyla kendini ifade edecek. Bu topraklarda kardeş kavgasına, Dersim vahşetine, o acılara izin vermeyeceğiz. Dersim'e bu acıları yaşatanları da tarih sorgulayacak."


"HDP, MEŞRU SİYASETİN DIŞINA ÇIKTI"


Mitingteki konuşmasında HDP'yi de eleştiren Başbakan Yıldırım, "HDP denen parti maalesef milleti aldattı, meşru siyasetin dışına çıktı. 7 Haziran'da kendilerine milletin verdiği fırsatı kullanamadılar, Kandil'in güdümüne girdiler. Terör örgütleriyle aralarına asla bir mesafe koyamadılar, kaybettiler çünkü halkı aldattılar"dedi. Türkiye'nin zulümden kaçanların barındığı bir yurt olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Ortaçağ engizisyonundan can havliyle kaçan Yahudiler bu topraklarda hayat buldu. Hitler faşizminden kaçan bilim adamları Türkiye'de kendilerine yer buldu. Hocalı'da Azeri kardeşlerimiz katliama maruz kalınca onlara kucak açan yine Türkiye oldu. Diktatör Bulgar rejiminin oradaki soydaşlarımıza dünyayı dar ettiği günlerde imdada Türkiye yetişti. Bosna'da yaşanan zulümden kaçan kardeşlerimizin de sığınağı, barınağı Türkiye oldu. Saddam, Halepçe'de Kürtlere zulmettiğinde yüzbinlerce Iraklı Türkiye'ye sığındı. Biz Suriye'de mazlumlara kapı açarken kimliğini, inancını, mezhebini sormadık. Asla da sormayız. Şimdi 3 milyon göçmen kardeşimize bağrımızı açtık, soframızı paylaştık. Ölümden kaçan Ezidi, Kürt, Arap, Türkmen geldi. İnsanlığın gereği neyse onu yaptık. Bu topraklarda asırlarca düşmanlık barınmadı. Irkçılık, ayrımcılık buralarda yeşermedi. Allah'ın izniyle bundan sonra da ülkemizin her köşesi daha huzurlu daha güvenli olacak. 16 Nisan'da bunların kararını birlikte vereceğiz"diye konuştu.


Başbakan Binali Yıldırım, CHP'de değişen bir şey olmadığını da söyleyerek, "Aynı tas, aynı hamam. Tellağı da aynı, tellak da değişmedi. Ana muhalefet, Türkiye'ye vakit kaybettirmek, yapılacak hizmetin önünü kesmek dışında hiçbir şey yapmıyor. Bugün de Türkiye'nin önünü açacak bu değişime 'Hayır' demeyi marifet zannediyorlar. Onları bırakalım kendi haline, biz işimize, önümüze bakalım. Kabuk bağlayan yaraları kanatanlara itibar etmeyin. Vatandaşın oyunu alıp Ankara'da vesayet odaklarına, cuntalara ram olanlara siyasetin miadı doluyor. Türkiye'nin, Tunceli'nin, Batman'ın yani sizin iradeniz bundan böyle 16 Nisan değişikliğiyle beraber yönetime yansıyacak"dedi. 16 Nisan'da ülkenin geleceği için tarihi bir gün yaşanacağına vurgu yapan Başbakan Yıldırım, şöyle dedi:


"O gün inşallah gür bir şekilde 'Evet' diyeceğiz. Büyük Türkiye'nin kapılarını sonuna kadar aralayacağız. Bu bir zihniyet değişimidir. Millete hizmetin önündeki engelleri kaldırma hareketidir. Yıllardır bu bölgeler, terör bahane edilerek hep geri bırakıldı. Bu değişiklikle birlikte inşallah bu bölgelerde artık terörün kökünü kazıyacağız. Buna ahdettik, yemin ettik. Milletimizi bu beladan kurtaracağız. Selahaddin Eyyubi, Ahmed-i Hani, Şerafettin Elçi havaalanlarını yaptık, hizmete verdik. Alevi kültürünün önemli kanaat önderleri Hacı Bektaş-ı Veli adını üniversiteye verdik. Türkiye'de vatandaşımızın yüzünü güldürecek, onur duyacağı geçmişi ne varsa yasaktı. Tunceli bundan sonra yapılacak eserlerle daha güzel bir geleceğe yürüyecek. 80 milyon biriz, beraberiz, kardeşiz. Hiçbir odak, hiçbir terör örgütü, bu kazanımlarımıza zarar veremeyecek. Demokrasiye karşı yapılan girişimlerle, terörle mücadelede vatandaşımız bizimle beraber."


İLK KEZ CHP'Lİ VEKİL BAŞBAKANI KARŞILADI


Başbakan sıkı güvenlik önlemleri altında Tunceli'de ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Valilik girişinde Vali Osman Kaymak ile birlikte CHP Tunceli milletvekili Gürsel Erol'da Başbakan Binali Yıldırım'ı karşıladı. Valilikte düzenlenen brifinge katılan CHP'li Erol, şimdiye kadar mitingler için bir ile giden Başbakan'ı karşılayan ilk CHP'li vekil oldu. CHP Milletvekili Gürsel Erol, Başbakanı karşılamak için CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'dan özel izin aldığını açıkladı ve konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyeceğini belirtti.


MİTİNG İÇİN KARAYOLU TRAFİĞE KAPATILDI


Başbakan Binali Yıldırım'ın referandum mitingi için Türkiye'de ilk kez bir karayolu kapatılarak miting düzenlendi. Başbakan Binali Yıldırımın Tunceli'de düzenlediği mitin için Tunceli -Elazığ karayolu Atatürk Mahallesi Valilik yakınlarında çift taraflı olarak yaklaşık 2 kilometrelik bölümü trafiğe kapatıldı ve trafik ara mahalelerden sağlandı ve miting karayolu üzerinde yapıldı.

Kaynak: DHA