TBMM - COŞKUN ERGÜL

Rus stratejist ve siyaset bilimci Aleksandr Dugin, "(15 Temmuz'da) Türkiye'deki iç aktörlere yapılan destekler gösteriyor ki amaç Türkiye'yi parçalamaktı. Maksat iç karışıklık çıkararak Türkiye'yi bölmek ve haritadan silmekti." dedi.

Aleksandr Dugin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dugin, Rusya ve Türkiye arasında bir yakınlaşma olduğu zaman, bazı kesimlerin hemen bundan rahatsızlık duyduğunu belirtti. Dugin, "Bu aslında ABD hegemonyasına ve egemenliğine karşı olan bir düşünce tarzı, yeni avrasyacılık. Rusya ve Türkiye yakınlaşması olduğu zaman, ABD ve Batı dünyası hemen bundan rahatsız oluyor; bunu bozmak için de elinden geleni yapıyor." ifadesini kullandı.

"Anladık ki FETÖ bir girişimde bulunacak"

Dugin, Rusya ve Türkiye ilişkilerinin düzelmesi için, hem uçak krizi hem de darbe girişimi sırasında ellerinden gelen bütün çabaları sarf ettiklerini, Türkiye ve Rusya'nın yakın stratejik ortaklığına doğru adımlar attıklarını bildirdi.

Dugin, "Yaptığımız çalışmalar sonucu, Sayın Erdoğan cesur bir şekilde Sayın Putin'le telefonla görüştü. İkili ilişkilerin düzelmesinde çok önemli rol oynayan 'özür dileme' konusundaki çalışmalardan sonra, biz anladık ki FETÖ bir girişimde bulunacak ve bunu ABD adına yapacak." dedi.

"FETÖ'nün dışındaki güçlerin kimler olduğunun" sorulması üzerine, Dugin, "ABD ve Batı'dan diretilen bir siyaset var. Erdoğan, bağımsız siyaset yürüttüğü ve güçlü bir Türkiye için adımlar attığı süre boyunca; Türkiye'deki yapılanma, ABD taraftarlığı bu süreci daha da keskin bir şekilde kıskaca sokacak, Türkiye-Rusya ilişkilerine karşı çıkacak." yanıtını verdi.

"Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulması için Suriye ve Irak'ta provokasyon yapılabilir"

Dugin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulması için, Suriye ve Irak'ta da provokasyonlar yapılabileceğine işaret etti.

Aleksandr Dugin, Türkiye'de FETÖ riskinin henüz tam olarak ortadan kalkmadığına dikkati çekerek, "Biz Türkiye dostları olarak, Türkiye'de bundan sonra yapılabilecek bu tür girişimlerin her zaman karşısındayız. Bir sürü provokasyon, eylem yapılabilir; şu anda hazırlık içerisindeler. Bu hazırlığı yapan da sadece FETÖ değil, onların arkasında duranlar." ifadesini kullandı.

Dugin, FETÖ'nün darbe girişimindeki amacının sadece rejim değişikliği değil, iç karışıklık çıkararak ülkeyi bölmek olduğunu belirtti. Dugin, "(15 Temmuz'da) Türkiye'deki iç aktörlere yapılan destekler gösteriyor ki amaç Türkiye'yi parçalamaktı. Maksat iç karışıklık çıkararak Türkiye'yi bölmek ve haritadan silmekti." diye konuştu.

Kaynak: AA