Anayasa Mahkemesi’nin 12 Eylül darbesi döneminde binlerce kişinin zorla emekliye sevk edilmesine yol açan ‘Emekli Sandığı Yasası’na eklenen geçici maddeyi iptal etmesinin ardından Danıştay 11. Dairesi, o dönem emekliye ayrılan kişilerin hak kayıplarının giderilmesine karar verdi. Binlerce darbe mağduru kararı emsal gösterip, gasp edilen haklarını talep edebilecek.

29 Ocak 1982’de Bakanlar Kurulu, söz konusu geçici maddeyle 33 merkez valisi ve çok sayıda bürokratı emekliye sevk etti. O kişilerden biri olan eski Vali Güngör Aydın, telbigatı alırken “Olağan hukuk kanalları açıldığında kazanılmış tüm haklarımı arama hakkım saklıdır” şerhini düştü. 1990’da görevine dönen Aydın, darbe döneminin elinden aldığı haklarını yargı kararıyla geri aldı. 2002’de Danıştay’a başvuran Aydın da 8 yıl 3 ay 22 günlük emeklilik süresinin fiili hizmetine eklenmesini, maaş ve özlük hakları farkının ödenmesini istedi. Anayasa Mahkemesi, 2010’da binlerce kişiyi mağdur eden geçici 16. maddeyi iptal etti. Danıştay 11. Dairesi de ‘darbe mağdurlarının’ haklarının geri ödenmesine karar verdi.

Aydın, bu kararın 12 Eylül yönetimi ve güçlerine karşı yürütülen 29 yıllık bir mücadelenin zaferi olduğunu belirterek, “Bu sonuç büyük ve tarihsel önemdedir” diye konuştu.

Karar binlerce 12 Eylül mağduru için emsal olacak. O dönem 1300 sivil, bin civarında asker, 4 bin 891 kamu personeli, 20 bin civarında akademisyen görevlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Darbe mağduruna hak iadesi yok
Darbe mağdurlarının, Yüksek Askeri Şura kararıyla TSK’dan atılanlara emeklilik ve istihdam imkanı sağlayan tasarı kapsamına alınmasından vazgeçildi. AKP yöneticileri bu konuda ayrı çalışma yapılacağını söyledi ama ayrı bir düzenlemenin seçim öncesi gündeme getirilmesi zor görünüyor. TBMM’de dün görüşülmeye başlanan tasarının kapsamına ilişkin tartışma bir süredir devam ediyordu. CHP’li Rasim Çakır’ın kapsamı genişletme önerisi, AKP’lilerin itirazı nedeniyle geri çevrilmiş, daha sonra Başbakan’ın talimatı ile AKP’de yeni bir çalışma başlatılmıştı.

AKP, darbe mağdurlarının kapsama alınması kararından “Maliye Bakanlığı’nın mali yük nedeniyle itirazı” ve “kaç kişinin yararlanacağı konusunda veri olmadığı” gerekçeleriyle son anda vazgeçti.




Radikal