SARAYBOSNA/VİSOKO

Bosna Savaşı sırasında 11 Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boşnak'ın öldürüldüğü Srebrenitsa soykırımının 22'nci yılında toprağa verilecek 71 kurbanın cenazelerini taşıyan tır, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya geldi.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 11 Temmuz'da düzenlenecek anma töreninde toprağa verilecekleri taşıyan konvoy, Srebrenitsa'ya hareketinden önce Saraybosna'da gözyaşları ve dualarla karşılandı.

Başkentteki Cumhurbaşkanlığı binası önüne gelen konvoyu burada, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Bakir İzetbegovic, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Fadil Novalic ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç'un yanı sıra çok sayıda vatandaş karşıladı.

İzetbegovic: Savaş suçlularının aklanması konusunda provokasyon yapılıyor

İzetbegovic, Srebrenitsa soykırımının bazıları tarafından sürekli inkar edildiğini söyleyerek, "Soykırımı inkar edenler için anıt yapılması, savaş suçlularının aklanması ve benzeri birçok konuda provokasyon yapılıyor. Bunların üstesinden olumlu bir şekilde gelebilmek için güce ihtiyacımız var. Bu karmaşık yapıdaki ülke için başka çıkış yolu yok." dedi.

Cenazelerin bulunduğu konvoy daha sonra Saraybosna'da Öldürülen Çocuklar Anıtı ve iki büyük katliamın yaşandığı Markale pazar yerinden geçerek, dualar, gözyaşları ve çiçeklerle Srebrenitsa'ya uğurlandı.

Toprağa verilen kurban sayısı 6 bin 575'e yükselecek

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgalinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda bu yıl yapılacak cenaze töreninin ardından toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 575'e yükselmiş olacak.

Muhabir: Alma Çekovic,Lejla Bıogradlıja

Kaynak: AA