MİNSK - Ali Cura

Türkiye’nin Minsk Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama, Başbakan Binali Yıldırım’ın 14-15 Şubat'ta Belarus’a yapacağı resmi ziyaret öncesinde Türkiye-Belarus ilişkilerini AA’ya değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Belarus’a 2016’da gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında Türkiye-Belarus ilişkilerinin ivme kazandığını belirten Darama, son bir yıl içerisinde Türkiye’den Belarus’a üst düzey ziyaretler gerçekleştiğini ifade etti. Darama, “Bu ziyaretlerin somut sonuçlarını görmeye başladık. İki ülke cumhurbaşkanlarının belirlediği ticaret hacmi hedefine giderek yaklaşıyoruz.” dedi.

Büyükelçi Darama, değişik sektörlerde yatırımcıların da Belarus’a ilgisinin arttığına işaret ederek, Başbakan Binali Yıldırım’ın Belarus ziyareti ile birlikte ilişkilerde somut bazı neticeleri alabilmeyi ümit ettiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefi olarak belirlediği 1 milyar dolara 2018’de ulaşabileceklerine dikkat çeken Darama, “Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 600 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu bir önceki yıla göre yüzde 31 civarında artışa tekabül ediyor. Ticaret hacmindeki artış ilişkilerin son dönemde kazandığı ivme açısından bir gösterge teşkil ediyor. 1 milyar dolar hedefini 2018’de yakalayabileceğimize inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Darama, Belarus’un özellikle son dönemde genel olarak iş adamları için daha elverişli yatırım imkanları sağlama hususunda birtakım düzenlemeler yaptığına dikkati çekerek, bu düzenlemelerden doğal olarak Türk iş adamlarının da istifa edebileceğini bildirdi.

Büyükelçi Darama, Belaruslu muhataplarının ülkedeki mevzuat, teşvik ve uygulamalara ilişkin bilgilendirme konusunda çok yardımcı olduklarını ifade etti.

İki ülkenin ekonomilerinin tamamlayıcı nitelikte olduğunu vurgulayan Darama, Türkiye’de üretilen bazı ürünlere Belarus’ta ihtiyaç duyulduğunu, Belarus’ta ön plana çıkan bazı ürünlerin ise Türk pazarı için önem taşıdığını aktardı.

FETÖ ile mücadelede destek

15 Temmuz hain darbe girişimine tepki gösteren ülkelerin başında Belarus’un geldiğini hatırlatan Darama, Belarus makamlarının FETÖ ile mücadele hususunda Türkiye ile iş birliği içinde olduğunu belirtti. Darama, “Belarus’ta faaliyette bulunan FETÖ yapılanması ile ilişkisi olduğunu düşündüğümüz bazı derneklerin tasfiyesi gerçekleşti.” diye konuştu.

Kaynak: AA